donderdag 3 mei 2012

Kaart Corsica en Ajaccio, departementen Frankrijk Haute-Corse en Corse-du-Sud

Kaart Corsica, steden, wegen, reliëf: Demis
Corsica (Frans: Corse) is een eiland in de Middellandse Zee dat bij Frankrijk hoort. Het eiland telt 302 000 inwoners (2008) en de hoofdstad is Ajaccio.

Corsica is een van de 27 regio’s van Frankrijk en is verdeeld in 2 departementen. Dit zijn Haute-Corse, met als prefectuur Bastia, en Corse-du-Sud, met als prefectuur Ajaccio.

Met een oppervlakte van 8.720 km² is Corsica het grootste eiland van Frankrijk.

Het ligt tussen de Italiaanse eilanden Sardinië en Ligurië. Na Sicilië, Sardinië en Cyprus is Corsica het grootste eiland in de Middellandse Zee.

Door de Straat van Bonifacio wordt Corsica van Sardinië gescheiden

Bergen Corsica
Corsica is een bergachtig eiland. Het westen en zuiden omvatten hoge en woeste kristallijne gebergten met toppen boven de 2.000 meter en diepe valleien.

De twee hoogste bergen liggen in het departement Haute-Corse. Dit zijn de Monte Cinto, (2.706 m) en de Monte Rotondo (2.622 m)

De hoogste top van het departement Corse-du-Sud is met een hoogte van 2.136 meter de Monte Incudine.

Het noordoosten van het eiland omvat het sterk geplooide massief van Castagniccia.

Kenmerkend op het eiland is de begroeiing met maquis. Dit is een ruig, kruidachtig struikgewas. Op het eiland groeien verder veel zeldzame plantensoorten.

Het noordoosten van het Corsica is een nationaal park.

Klimaat en toerisme
Corsica kent een typisch Middellandse-Zeeklimaat met warme, droge zomers en milde, vochtige winters. De gemiddelde temperatuur in juli is 29 C. In januari bedraagt die 14 C.

Het toerisme is voor Corsica een belangrijke bron van inkomsten. Belangrijke toeristische trekpleisters zijn het natuurreservaat Scandola, dat op de Werelderfgoedlijst staat van UNESCO en Calanches de Piana.

Corsica telt ruim 200 campings en verder zijn er hotels, appartementen, vakantieparken en vakantiehuisjes in alle categorieën.

Steden departement Haute-Corce
Naast de hoofdstad Bastia zijn de grootste plaatsen van het departement Haute-Corse: Corte, Calvi, Biguglia, Borgo, Furiani, Lucciana, Ghisonaccia, Ville-di-Pietrabugno, L'Île-Rousse.

Steden departement Corse-du-Sud
Naast de hoofdstad Ajaccio van Corce-du-Sud zijn de grootste steden van dit departement: Porto-Vecchio, Propriano, Bastelicaccia, Sartène, Bonifacio, Alata, Grosseto-Prugna, Afa, Zonza.

Historische kaart Corsica 1894
De onderstaande kaart toont het eland Corsica in 1894. De kaart is afkomstig uit de Scottish Geographical Magazine, Volume X, 1894.

Kaart Corsica: Scottish Geographical Magazine, 1894

De onderstaande kaart van Corsica is uit het handboek "Southern France Including Corsica; Handbook for Travellers" van Karl Baedeker uit 1914.

Kaart Corsica; Baedeker, 1914

Kaart Corsica
Het eiland Corsica is een van de Franse 27 regio’s. De regio is verdeeld in twee departementen. Dit zijn Haute-Corse, met als hoofdstad Bastia, en Corse-du-Sud, met als hoofdstad Ajaccio.

Kaart Corsica, departementen, steden: EU