zaterdag 19 mei 2012

Kaart Côte d'Azur, Franse Riviera, vakantie

Kaart Cote d'Azure in zuidoosten Frankrijk: Demis
De Côte d'Azur, in het Nederlands ook wel aangeduid als Azurenkust, is de benaming voor een deel van de Franse kust aan de Middellandse Zee. Het gebied wordt ook wel Franse Riviera genoemd.

De kustvlakte tussen de delta van de Rhône en de Italiaanse grens staat ook bekend onder de naam Provence maritime.

De Côte d'Azur kent verschillende indelingen, en begint in het westen soms bij Marseille, of bij Kaap Camarat, bij Saint-Tropez of pas bij Théoule-sur-Mer en loopt vervolgens tot Menton bij de grens met Italië.

Het gebied begint volgens de Fransen echter bij de gemeente Cassis.

De Côte d'Azur ligt in de regio Provence-Alpes-Côte d'Azur, een van de 27 regio’s waarin Frankrijk is ingedeeld, en beslaat de kuststrook van de departementen Var, Alpes-Maritimes en voor een deel die van Bouches-du-Rhône.

Het gebied wordt verder in het noorden afgebakend door de Zuidelijke Alpen.

De Côte d'Azur kent ten westen van Nice wijde baaien, die worden gescheiden door uitspringende rotsachtige kapen. Het achterland bestaat uit plateaus en vlakten.

Ten oosten van Nice dalen de Zee-Alpen steil af naar zee en is er slechts een smalle kuststrook aanwezig.

Klimaat en toerisme
De hele Côte d'Azur heeft een mediterraan klimaat en een subtropische plantengroei. Het gebied telt jaarlijks ongeveer 300 dagen zon.

Voor toeristen is de Côte d'Azur een aantrekkelijke vakantiebestemming vanwege het zachte klimaat, stranden, uitgaansgelegenheden, hotels, campings, vakantiehuisjes, jachthavens en historische en moderne bezienswaardigheden.

Het kustdeel staat bekend als een van de duurste en meest luxueuze locaties van de wereld. Vele beroemdheden en welgestelden bezitten een huis aan de Côte d’Azur.

Steden aan Côte d'Azur
Steden aan de Côte d'Azur zijn Hyères, Saint-Tropez, St-Maxime, Les Issambres, Saint-Raphaël, Cannes, Grasse, Juan-les-Pins, Antibes, Biot, Sophia Antipolis, Saint-Paul-de-Vence.

Nice, Villefranche-sur-Mer, Saint-Jean-Cap-Ferrat, Beaulieu-sur-Mer, Menton.

Plaatsen als Le Lavandou, St-Tropez, St-Maxime en St-Raphael, in het departement Var, staan bekend als uiterst luxe badplaatsen.

Ook het land Monaco ligt aan de Côte d'Azur.

Monte Carlo, een van de vier quartiers van het prinsdom Monaco, is een toeristisch centrum aan de Côte d'Azur, met onder meer jachthavens en een casino.