donderdag 17 januari 2013

Kaart Parijs - regio Île-de-France - departementen Essonne, Hauts-de-Seine, Seine-Saint-Denis, Seine-et-Marne, Val-de-Marne, Val-d'Oise, Yvelines

Kaart Frankrijk regio Île-de-France met departementen Essonne, Hauts-de-Seine, Parijs, Seine-Saint-Denis, Seine-et-Marne, Val-de-Marne, Val-d'Oise, Yvelines
Île-de-France is een van de 27 regio's in Frankrijk. De regio telt 11.740.138 inwoners (2007) en in het gebied ligt de Franse hoofdstad Parijs.

De regio Île-de-France grenst in het noorden aan de regio Picardie, in het oosten aan Champagne-Ardenne, in het zuidoosten aan Bourgogne, in het zuiden aan Centre en in het westen aan Haute-Normandie.

In Île-de-France liggen 8 departementen. Dit zijn Essonne (91), Hauts-de-Seine (92), Parijs (75), Seine-Saint-Denis (93), Seine-et-Marne (77), Val-de-Marne (94), Val-d'Oise (95) en Yvelines (78).

De letterlijke betekenis van Île-de-France is Eiland van Frankrijk. Hiermee wordt het binnenlands schiereiland aangeduid dat tussen de rivieren de Oise, Seine, Ourcq en Marne ligt.

De regio is het economisch middelpunt van Frankrijk.

Daarnaast is de regio Île-de-France van oudsher een van de belangrijkste centra van wetenschap, onderwijs en cultuur in Frankrijk.

Parijs is de hoofdstad van Frankrijk. In de stad zetelt ook de regering van het land. De gemeente Parijs telt ongeveer 2,25 miljoen inwoners en is daarmee de grootste stad van Frankrijk.

Het departement Seine-et-Marne omvat het grootste deel van de kunstmatige stad Marne-la-Vallée. Dit is de locatie van het attractiepark Disneyland Parijs.

Vanwege de vele historische en moderne bezienswaardigheden, musea, attracties en uitgaansgelegenheden is het gebied een geliefde trekpleister voor veel toeristen.

Seine in Parijs
De rivier de Seine stroomt in de regio Île-de-France door de departementen Seine-et-Marne, Essonne, Val-de-Marne, Parijs, Hauts-de-Seine en Yvelines.

Een deel van de Seine-oevers staat op de Wrerelderfgoedlijst van UNESCO. Een toeristische attractie is een boottocht over de rivier.

Kaart regio Île-de-France met Parijs en andere departementen

Frankrijk regio Île-de-France en Parijs, departementen, urbanisatie: kaart INSEE, 1999

Kaart Île-de-France
Île-de-France is een van de 27 Franse regio's. De regio bestaat uit 8 departementen. Dit zijn Essonne (91), Hauts-de-Seine (92), Parijs (75), Seine-Saint-Denis (93), Seine-et-Marne (77), Val-de-Marne (94), Val-d'Oise (95) en Yvelines (78).

Kaart Île-de-France: EU


Treinverbindingen TGV, HSL, ICE
De Franse hoofdstad Parijs is per trein met hogesnelheidslijnen verbonden met onder meer Nederland, Luxemburg, België, Duitsland, Zwitserland. Spanje, Italië en het Verenigd Koninkrijk.

Foto: een Duitse hogesnelheidstrein Intercity-Express (ICE) en een Franse hogesnelheidstrein TGV op station Gare de l’Est in Parijs