dinsdag 28 augustus 2012

Kaart Elzas en Straatsburg - departementen Haut-Rhin en Bas-Rhin

Kaart Elzas met departementen Bas-Rhin en Haut-Rhin
Elzas is een van de 27 regio’s van Frankrijk. De regio is onderverdeeld in de departementen Haut-Rhin en Bas-Rhin en telt 1.851.443 inwoners (2010). De hoofdstad is Straatsburg.

De Franse naam voor het gebied is Alsace, de Duitse naam is Elsass.

De Elzas vormde samen met de Franse buurregio Lotharingen van 1871 tot 1918 en van 1940 tot 1944 als Elzas-Lotharingen (Alsace-Lorraine) administratief en politiek een geheel.

De Elzas grenst in het westen aan de departementen Meurthe-et-Moselle, Moselle en Vosges van de Franse regio Lotharingen (Lorraine) en in het zuidwesten aan het departement Territoire de Belfort van de regio Franche-Comté.

In het noorden en oosten grenst de regio aan de deelstaat Baden-Wurttemberg in buurland Duitsland en in het zuiden aan buurland Zwitserland.

De Elzas heeft als gebied een langwerpige vorm en ligt tussen de kam van de Vogezen in het westen en de Rijn in het oosten.

In het oosten strekt zich tot de rivier de Rijn, die de grens vormt met Duitsland, een ongeveer 25 kilometer brede vlakte uit. Deze vlakte maakt deel uit van de Boven-Rijnse vlakte.

Richting het zuiden gaat de vlakte over in de uitlopers van de Jura.

Klimaat en vakantie
De Elzas kent een semi-continentaal klimaat, met koude en droge winters en warme zomers. Er valt weinig neerslag omdat de Vogezen het gebied daartegen in het westen beschermen.

De Elzas is een populaire toeristische trekpleister, onder meer als wijnstreek, vanwege de prachtige natuur en de historische steden en bezienswaardigheden.

Het heuvelland aan de voet van de Vogezen levert de Elzasser wijnen. De vele oude wijnstadjes bieden vaak een schilderachtige aanblik.

Steden Elzas
Een aantal steden in de regio Elzas zijn (met de Duitse naam tussen haakjes): Bischheim, Colmar (Kolmar), Guebwiller (Gebweiler), Haguenau (Hagenau), Illkirch-Graffenstaden (Illkirch-Grafenstaden).

Illzach, Lingolsheim, Mulhouse (Mülhausen), Saint-Louis (St. Ludwig), Saverne (Zabern), Schiltigheim, Sélestat (Schlettstadt), Strasbourg (Straßburg), Wittenheim.

Vliegvelden
In de gemeente Saint-Louis ligt de internationale luchthaven EuroAirport Bazel-Mulhouse-Freiburg. Ook Straatsburg heeft een internationaal vliegveld.

Kaart Elzas
De Franse regio Elzas is bestuurlijk ingedeeld in twee departementen. Dit zijn Haut-Rhin en Bas-Rhin. De hoofdstad van de regio is Straatsburg.

Kaart Elzas:, steden, departementen: EU