zondag 6 januari 2013

Kaart Champagne-Ardennen en Châlons-en-Champagne - Frankrijk Vakantie

Kaart Champagne-Ardennen, regio's en departementen Frankrijk
Champagne-Ardennen is een van de 27 bestuurlijke regio’s van Frankrijk. De regio ligt centraal in het noorden van het land en heeft 1.335.923 inwoners (2010). De hoofdstad is Châlons-en-Champagne. De Franse naam is Champagne-Ardenne.

Champagne-Ardennen grenst in het oosten aan de regio Lorraine (Lotharingen), in het zuidoosten aan Franche-Comté, in het zuiden aan Bourgondië, in het westen aan Île-de-France en in het noordwesten aan Picardië.

In het noorden grenst de regio aan buurland België.

De Franse regio en het departement Ardennen zijn naar het gelijknamige gebergte vernoemd, dat zich uitstrekt over het noorden van Frankrijk, België en Luxemburg.

Champagne-Ardennen is bestuurlijk verdeeld in vier departementen. Dit zijn Aube (nummercode 10), Ardennes (08), Marne (51) en Haute-Marne (52).

De streek van Reims en Epernay, de Côte de l’Île de France, is economisch van grote betekenis vanwege de beroemde wijngaarden waar de Champagne vandaan komt.

Maas, Marne, Seine
De rivier de Marne ontspringt op het Plateau van Langres en mondt bij Charenton uit in de Seine, die op hetzelfde plateau ontspringt. De Marne is via kanalen verbonden met de Saône en de Rijn.

Ook de rivier de Maas ontspringt op het Plateau van Langres. De bron ligt op 409 meter hoogte nabij Pouilly en Bassigni. De rivier stroomt noordwaarts in een smalle vallei in het Lotharings Plateau richting België en Nederland.

Klimaat en vakantie
Het klimaat in Champagne-Ardennen is een overgangsklimaat tussen een oceaanklimaat en een continentaal klimaat.

De regio is beroemd vanwege de herkomst van de Champagne wijnen.

De valleien van de rivieren de Meuse (Maas) en de Marne trekken vakantiegangers vanwege onder meer de schitterende natuur en de vele recreatiemogelijkheden aan het water.

De stad Langres is een historische vestingstad.

Veldslagen Sedan
De stad Sedan is bekend van verschillende veldslagen die er zijn geleverd. Op 1 september 1870 vond tijdens de Frans-Duitse Oorlog de Slag bij Sedan plaats, waarbij Napoleon III zich met 83.000 manschappen aan de Duitsers overgaf.

In de Eerste Wereldoorlog werden tussen 24 en 29 augustus 1914 bij Sedan zware gevechten geleverd tussen Frankrijk en Duitsland.

De Duitsers forceerden in de Tweede Wereldoorlog op 13 mei 1940 de Maaslinie aan weerszijden van Sedan. In de volgende nacht en ochtend konden de Duitsers vervolgens een beslissende doorbraak bewerkstelligen.

Kathedraal Notre-Dame de Reims
De Cathédrale Notre-Dame de Reims is een kathedraal uit de 13e eeuw in Reims. Het is een van de belangrijkste gotische bouwwerken van Frankrijk.

In deze kathedraal werden de koningen van Frankrijk gekroond. Het imposante bouwwerk staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Steden Champagne-Ardennen
Naast de hoofdstad Châlons-en-Champagne en de grootste stad van de regio Reims zijn een aantal andere steden in Champagne-Ardennen: Troyes, Charleville-Mézières, Langres, Chaumont.

Rethel, Sedan, Vouziers, Bar-sur-Aube, Nogent-sur-Seine, Épernay, Sainte-Menehould, Vitry-le-François, Saint-Dizier, Châlons-sur-Marne.

Kaart Champagne-Ardenne
Kaart Champagne-Ardenne, departementen, steden, rivieren: EU