dinsdag 10 december 2013

Kaart Frankrijk - Topografie, Departementen, Steden, Vakantie

Kaart Frankrijk, steden, wegen, rivieren, spoorwegen: CIA
Frankrijk ligt op de kaart in het westen van Europa. De hoofdstad is Parijs. Officieel heet Frankrijk de Franse Republiek (République française). Het land heeft 62.814.233 inwoners (2013) en de officiële taal is Frans.

Frankrijk grenst in het noorden aan België, in het noordoosten aan Luxemburg en Duitsland, in het oosten aan Zwitserland, in het zuidoosten aan Italië en Monaco en in het zuidwesten aan Spanje en Andorra.

Via de Kanaaltunnel (Engels: Channel Tunnel of Chunnel, Frans: Tunnel sous la Manche) is het land met een spoorlijn verbonden met Engeland.

Het land ligt in het zuidoosten aan de Middellandse Zee, in het noordwesten aan het Kanaal, in het westen aan de Atlantische Oceaan en in het zuidwesten aan de Golf van Biskaje.

De nationale feestdag van Frankrijk is 14 juli. Dit is de dag waarop de bestorming van de Bastille in 1789 plaatsvond.

Frankrijk bestaat voornamelijk uit vijf grote geologische eenheden. Dit zijn het Cadomisch orogeen, het Variscisch orogeen, het alpine orogeen, het Bekken van Parijs en het Bekken van Aquitanië.

Gebergten
Twee hoge gebergten in Frankrijk zijn in het zuidoosten de Alpen en in het zuidwesten de Pyreneeën.

Enkele andere berggebieden die veel toeristen trekken zijn de Vogezen en het Centraal Massief.

Corsica
Het eiland Corsica, in de Middellandse Zee, hoort bij Frankrijk. Het land telt daarnaast tal van overzeese gebiedsdelen.

Nieuw-Caledonië
Nieuw-Caledonië is een Frans overzees gebiedsdeel in de regio Melanesië in het werelddeel Oceanië. De hoofdstad is Noumea.

Frans-Guyana
Frans-Guyana is een overzees gebiedsdeel van Frankrijk in Zuid-Amerika. De hoofdstad is Cayenne.

Franse Antillen
In het Caribisch gebied liggen vier Franse overzeese gebiedsdelen, die wel worden aangeduid als de Franse Antillen. Dit zijn de eilanden Guadeloupe, Martinique, Saint-Barthélemy en Saint-Martin (het Franse deel van Sint-Maarten).

La Réunion en Mayotte
Voor de kust van het zuidoosten van Afrika liggen de Franse overzeese gebiedsdelen La Réunion en Mayotte.

Euro
De munteenheid van Frankrijk is de euro, die verdeeld is in 100 eurocent. Tot 1 januari 2002 werd betaald met de franc (F). 1 euro was 6,55957 francs.

Rivieren Frankrijk
Een aantal grote rivieren in Frankrijk zijn de Seine, Garonne, Loire, Rhône, Dordogne, Saône, Ardèche, Somme, Schelde.

De Loire is met een lengte van 1.012 kilometer de langste rivier van Frankrijk. De Loire ontspringt aan de voet van de Mont Gerbier de Jonc in het Centraal Massief en mondt bij de stad Saint-Nazaire uit in de Atlantische Oceaan.

De Maas en de Schelde ontspringen in het noorden van Frankrijk en monden via België en Nederland uit in de Noordzee.

De Maas, in het Frans Meuse, ontspringt in Pouilly-en-Bassigny, op het Plateau van Langres, in het departement Haute-Marne in de regio Champagne-Ardennen.

De Schelde, in het Frans l'Escaut, ontspringt in de gemeente Gouy, in het departement Aisne in de regio Picardië.

Een deel van de Rijn vormt een natuurlijke grens tussen Frankrijk en Duitsland.

De Rhône ontspringt in Zwitserland en bereikt Frankrijk via het Meer van Genève.

Klimaat en vakantie
Frankrijk kent sterke variaties in klimatologische omstandigheden, die samenhangen met de naar het oosten afnemende invloed van de Atlantische Oceaan, de invloed van de Middellandse Zee en de aanwezigheid van gebergten.

Belangrijke toeristische trekpleisters voor een vakantie in Frankrijk zijn de veelzijdige natuur, meren en bossen, berggebieden en wintersport, fiets- en wandelroutes, stranden, historische steden, musea.

In het zuidoosten van het land trekt de Côte d'Azur veel toeristen. Deze kust is vanuit het noorden bereikbaar via de Autoroute du Soleil.

Een paar andere gebieden die erg in trek zijn bij vakantiegangers zijn Normandië, Bretagne, de Dordogne, de Ardèche, de Vogezen, Parijs en omgeving, de Savoie, de Camargue.

De Alpen, Pyreneeën en Vogezen lenen zich met de vele skigebieden uitstekend voor wintersportvakanties.

Een aantal toeristische trekpleisters in Parijs en omgeving zijn de Eiffeltoren, het Louvre, het Musée d'Orsay, de Arc de Triomphe, Centre Pompidou en het Kasteel van Versailles.

Mont Saint-Michel is een klein en rotsachtig schiereiland met een abdij. Het ligt ongeveer 1 kilometer uit de kust bij de plaats Avranches in Normandië en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Hotels, campings, vakantieparken, vakantiehuisjes, bungalows, appartementen zijn in Frankrijk in alle categorieën te vinden.

Cevennsen
Het Nationaal Park de Cevennen ligt tussen Sévérac-le-Château, Mende, Nîmes, Montpellier en Millau. In dit natuurgebied liggen onder meer de Gorges du Tarn, de druipsteengrot l'Aven Armand, de Gorges de la Jonte en de Grotte des Demoiselles.

Kaart departementen Frankrijk

Kaart Frankrijk Departementen

Kaart Frankrijk departementen oefenen

Steden Frankrijk
De grootste stad van Frankrijk is de hoofdstad Parijs. Een aantal andere grote steden zijn Marseille, Lyon, Lille, Bordeaux, Toulon, Nancy, Metz, Toulouse, Nice, Clermont-Ferrand.

Grenoble, Montpellier, Nantes, Orléans, Rennes, Rouen, Saint-Étienne, Straatsburg, Tours, Dijon, Limoges, Cherbourg, Caen, Grenoble, Perpignan, Avignon, Dunkerque (Duinkerken).

Belangrijkste vliegvelden in Frankrijk zijn Orly, Le Bourget en Charles de Gaulle bij Parijs en de luchthavens van Lyon, Marseille en Nice.

Kaart steden Frankrijk: CIA

Kaart bevolkingsdichtheid Frankrijk
De onderstaande kaart toont de verspreiding van de Franse bevolking. De dichtstbevolkte gebieden van het land liggen rond de grote steden, zoals Parijs, Lille, Marseille, Bordeaux, Lyon, Toulouse, Bayonne..

Kaart bevolking Frankrijk: CIA, 1972

Kaart Frankrijk in 1921
De onderstaande kaart toont Frankrijk in 1921. De kaart komt uit de Putnam's Handy Volume Atlas of the World uit 1921.

Kaart Frankrijk in 1921, geschiedenis

Kaart Frankrijk
Frankrijk is een land in West-Europa dat grenst aan België, Luxemburg, Duitsland, Zwitserland, Italië, Monaco, Spanje en Andorra. Het land ligt aan de Middellandse Zee. Voor veel toeristen is het een populaire vakantiebestemming.

Kaart Frankrijk, departementen wegen, steden, spoorwegen, rivieren: kaart CIA

Kaart Frankrijk, regio's, rivieren, steden: EU