zondag 8 december 2013

Kaart Frankrijk – Bretagne; departementen Côtes-d’Armor, Ille-et-Vilaine, Morbihan, Finistère

Kaart Bretagne
Bretagne is een van de 27 Franse regio’s. De regio ligt in het uiterste westen van Frankrijk en telt 3.175.064 inwoners (2009). De regio bestaat uit 4 departementen. De hoofdstad (prefectuur) van de regio is Rennes.

Bretagne grenst in het noordoosten aan de regio Basse-Normandie en in het oosten en zuidoosten aan Pays-de-la-Loire.

In het noorden, zuidwesten en westen ligt het schiereiland aan de Atlantische Oceaan. In het noorden ligt Bretagne aan Het Kanaal en in het zuiden aan de Golf van Biskaje.

De 4 departementen in Bretagne zijn Côtes-d’Armor, Ille-et-Vilaine, Morbihan en Finistère.

De hoofdstad van Côtes-d'Armor is Saint-Brieuc, van Finistère is de prefectuur Quimper, de hoofdstad van Ille-et-Vilaine is Rennes en van Morbihan is de hoofdstad Vannes.

De naam voor Bretagne in de oudheid was Armorica. Deze naam is van Keltische oorsprong.

In de 6e eeuw staken veel Britten Het Kanaal over om zich in Armorica te vestigen. Ze noemden dit gebied ‘Klein Brittannië’ of ‘Bretagne’.

Landschap
Bretagne behoort tot het Armorikaans Gebergte. Het landschap wordt gekenmerkt door afgeronde toppen en diep ingesneden valleien. Door de valleien zijn aan de steile noordkust ría-kusten ontstaan.

De kust in het zuiden van de regio is lager en zandiger en kent grote inhammen. Stranden liggen in baaien tussen de rotsen.

De afgelopen eeuwen is veel bos in Bretagne verdwenen. Bij Mont-Saint-Michel en Brocéliande en bij Huelgoat zijn nog grote bosgebieden te vinden.

Eilanden Bretagne
Rondom het schiereiland liggen tal van eilanden. Een aantal bekende eilanden en eilandgroepen zijn Île-de-Bréhat, Ile de Batz, Ouessant, Ile de Sein, de Glénan-archipel, Belle-Île, Sept Îles.

Bretons
De regionale taal in Bretagne is Bretons. In het Bretons is de naam van deze taal Brezonek. Deze taal ontwikkelde zich vanaf de 5de eeuw in Armorica, zoals Bretagne toen heette.

Klimaat en vakantie
Bretagne kent een mild maritiem klimaat. De zomers zijn zacht en matig warm. In het westen valt veel neerslag. Sneeuw en vorst komen zelden voor.

De regio trekt veel toeristen. Vooral de kusten met de stranden zijn populair voor een vakantie.

In Bretagne zijn vakantiehuisjes, hotels, appartementen, campings te vinden in alle categorieën.

Steden Bretagne
Naast de hoofdstad Rennes zijn een aantal andere steden in Bretagne: Brest, Quimper, Lorient, Vannes, Saint-Malo, Saint-Brieuc, Lanester, Fougères, Concarneau, Lannion, Ploemeur, Vitré, Morlaix, Douarnenez, Cesson-Sévigné, Bruz.

Enkele belangrijke vissershavens in Bretagne zijn Concarneau, Douarnenez en Saint-Malo.

Kaart Bretagne
De Franse regio Bretagne bestaat uit vier departementen. Dit zijn De 4 departementen in Bretagne zijn Côtes-d’Armor, Ille-et-Vilaine, Morbihan en Finistère.

Kaart Bretagne, steden, departementen: EU