zaterdag 16 februari 2013

Kaart Normandië - Vakantie Departementen Frankrijk

Kaart Normandië, regio's, departementen
Normandië is een historische Franse provincie die momenteel bestuurlijk is ingedeeld in de regio’s Haute-Normandie en Basse-Normandie. Het gebied telt 3 450 388 inwoners (2005).

De regio Haute-Normandie is bestuurlijk ingedeeld in de departementen Seine-Maritime (76), met als hoofdplaats Rouen, en Eure (27), met als hoofdplaats Évreux.

De regio ligt ten zuidwesten van de regio Picardie, ten oosten van Ile de France, ten noorden van Centre en ten noordoosten van Basse-Normandie.

Basse-Normandie, met als hoofdstad Caen, bestaat bestuurlijk uit de departementen Calvados (14), met als prefectuur Caen, Orne (61) met Alençon en Manche (50) met als hoofdstad Saint-Lô.

De regio grenst in het noordoosten aan de regio Haute-Normandie, in het oosten aan Centre, in het zuiden aan Pays-de-la-Loire en in het zuidwesten aan Bretagne.

In het noorden en westen liggen de regio’s Haute-Normandie en Basse-Normandie aan Het Kanaal.

De landstreek in het noorden van Basse-Normandie is het schiereiland Cotentin.

Het westelijk deel van Normandië behoort geologisch tot het Armorikaans Gebergte. Het oosten behoort tot het Bekken van Parijs.

Rivieren Normandië
De belangrijkste rivieren in het gebied zijn de Seine en haar zijrivieren de Epte, Andelle, Eure, Risle, Robec en de rivier de Orne.

Tweede Wereldoorlog
In de Tweede Wereldoorlog voerden de geallieerden lucht- en zeelandingen uit op D-Day (6 juni 1944) aan de oostkust van het schiereiland Cotentin en aan de noordkust van het landschap Bessin.

Bij de gevechten met de Duitsers werden Caen, Falaise, Saint-Lô, Valognes en Vire gedeeltelijk verwoest en vele andere plaatsen, waaronder Lisieux, Cherbourg en Coutances zeer zwaar getroffen.

Klimaat en vakantie
Normandie kent een zeeklimaat. Aan de kust zijn de winters milder dan in het binnenland. De zomers zijn mild en vochtig.

Belangrijke toeristische trekpleisters voor een vakantie in Normandië zijn de natuur, burchten, abdijen, stranden, campings, hotels, vakantiehuisjes en de steden met moderne en historische bezienswaardigheden.

Tot de meest beroemde attracties behoren het Tapijt van Bayeux en de Mont-Saint-Michel, die op de Wrrelderfgoedlijst van UNESCO staat.

Steden Normandië
De grootste steden in Normandië zijn Rouen, Caen, Le Havre, Cherbourg-Octeville, Évreux, Elbeuf, Dieppe, Alençon, Saint-Lô, Lisieux, Louviers, Flers, Vernon, Fécamp, Sotteville-lès-Rouen.

Saint-Hélier, Granville, Saint-Etienne-du-Rouvray, Argentan, Vire, Grand-Quevilly, Bayeux, Petit-Quevilly, Mont-Saint-Aignan, Bernay, Yvetot, Bois-Guillaume-Bihorel.

Belangrijke havensteden in Normandië zijn Le Havre, Dieppe en Cherbourg.

Spoorwegen
Normandië is door een aantal spoorverbindingen per trein goed verbonden met de rest van Frankrijk. Belangrijke trajecten zijn Paris - Rouen - Le Havre en Paris - Caen - Cherbourg.

Andere belangrijke spoorlijnen zijn die van Paris via Argentan naar Granville en die van Caen via Le Mans naar Tours.

Kaart Normandië

De regio Basse-Normandie is bestuurlijk ingedeeld in drie departementen. Dit zijn Calvados (14), Orne (61) en Manche (50).

Kaart Basse-Normandie, departementen, steden: EU

De regio Haute-Normandie is bestuurlijk ingedeeld in twee departementen. Dit zijn het departement Seine-Maritime (76), met als hoofdplaats Rouen, en het departement Eure (27), met als hoofdstad Évreux.

Kaart Haute-Normandie, departementen, steden: EU