zondag 18 november 2012

Kaart Frankrijk – Merovingen en Clovis, Frankische Rijk (430–751)

Kaart Frankrijk tijdens Merovingen. In: Allgemeiner Historischer Handatlas (1886)
De Merovingen, of Merowingen, waren de eerste dynastie die over het Frankische Rijk regeerde. De dynastie was aan de macht van ongeveer 430 tot 751 en is genoemd naar de Salische koning Merovech of Meroveus.

De Merovingen regeerden over delen van het huidige België, Nederland, Luxemburg, Frankrijk, Duitsland en Zwitserland.

De belangrijkste Merovingische koning was Clovis (Chlodovech). Hij regeerde van 481 of 482 tot 511. Onder leiding van Clovis veroverden de Franken Gallië en waren ze het leidende volk van West-Europa.

Chlodovechs had vier zoons, Chlodomir, Childebert I, Chlotarius I en Theodorik I. Chlotarius bracht het Frankische Rijk weer onder één gezag.

Na de dood van Chlotarius viel het rijk toch weer uiteen en begon een periode van onderlinge strijd om de heerschappij over het Frankische Rijk.

Chlotarius II wist vervolgens de eenheid van het Merovingische Rijk te herstellen. Zijn zoon Dagobert I kwam als winnaar uit de opvolgingsstrijd en wist het rijk te handhaven.

Door de opstandigheid van de Frankische adel en de hofmeiers begon de koninklijke macht vervolgens te verzwakken.

Na de dood van Dagobert viel het rijk weer uiteen in Austrasië, Neustrië en Bourgondië).

Uiteindelijk werden de Merovingen door de Karolingen verdrongen als heersers van het Frankische Rijk.

Childerik III was van 743 tot 751 de laatste Merovingische koning. Hij moest aftreden toen Pippijn III (Pepijn de Korte) de Frankische edelen achter zich kreeg en zich in 751 tot koning van de Franken liet uitroepen.