donderdag 23 mei 2013

Kaart Bourgondië - Frankrijk Vakantie

Kaart Bourgondië en departementen
Bourgondië is een van de 27 regio’s van Frankrijk. De regio ligt centraal in het oosten van het land en telt 1 642 440 inwoners (2009). De hoofdstad (prefectuur) is Dijon. De Franse naam van de regio is Bourgogne.

De regio grenst in het noorden aan de regio Champagne-Ardennes, in het oosten aan Franche-Comté, in het zuiden aan Rhône-Alpes en Auvergne, in het westen aan Centre en in het uiterste noordwesten aan Ile-de-France.

Bourgondië is bestuurlijk verdeeld in vier departementen. Dit zijn Côte-d'Or (21), met als hoofdstad Dijon, Nièvre (58), hoofdstad Nevers, Saône-et-Loire (71) met Mâcon en Yonne (89) met als hoofdstad Auxerre.

Het centrale deel van Bourgogne ligt in het heuvelland van Mâconnais en Beaujolais en de Côte d'Or tussen Dijon en Beaune. Deze drie gebieden staan bekend als belangrijke wijnbouwstreken.

De wijnstreek Beaujolais begint ongeveer 10 kilometer ten zuiden van Mâcon en heeft een breedte van 12 kilometer en een lengte van 60 kilometer. Het gebied wordt in twee subgebieden ingedeeld worden, Haut-Beaujolais en Bas-Beaujolais.

Klimaat en vakantie
Bourgondië kent overwegend een zeeklimaat met een continentale invloed. Dit klimaattype wordt soms ook aangeduid met de term “half-continentaal klimaat”.

De regio Bourgondië telt een groot aantal kerken en kloosters. Een paar beroemde abdijen zijn het klooster van Cîteaux, de abdij van Cluny, de abdij van Fontenay en het klooster van Pontigny.

Behalve de talrijke kloosters telt Bourgondie vele burchten en kastelen.

De regio Bourgondië is een van de belangrijkste wijnproducerende gebieden in Frankrijk.

Hotels, vakantiehuisjes, bungalows, campings zijn er in de streek in alle categorieën te vinden.

Steden Bourgondië
Naast de hoofdstad Dijon zijn een aantal andere steden in de regio Bourgondië: Chalon-sur-Saône, Nevers, Auxerre, Mâcon, Sens, Le Creusot, Beaune, Montceau-les-Mines, Autun.

Kaart Bourgondië

Kaart Bourgondië, steden, departementen, rivieren: EU