donderdag 2 mei 2013

Kaart Auvergne – Frankrijk Vakantie

Kaart Auvergne met departementen
Auvergne is een van de 27 Franse regio’s. De regio ligt in het zuiden van het centrale deel van Frankrijk en heeft 1.347.387 inwoners (2010). De hoofdstad is Clermont-Ferrand.

De regio grenst in het oosten aan de regio Rhone-Alpes, in het zuiden aan Languedoc-Roussillon en Midi-Pyrenees, in het westen aan Limousin en in het noorden aan de regio’s Centre en Bourgogne.

Auvergne bestaat bestuurlijk uit vier departementen. Dit zijn Allier (departementnummer 03), Cantal (15), Haute-Loire (43) en Puy-de-Dôme (63).

De hoofdstad van Allier is Moulins, van Cantal is de hoofdstad Aurillac, van Haute-Loire is het Le Puy-en-Velay en de prefectuur van Puy-de-Dôme is

De regio ligt in het Centraal Massief. Dit is een oud vulkanisch gebergte dat zich over bijna een zesde deel van Frankrijk uitstrekt.

Het landschap in Auvergne bestaat in de departementen Puy-de-Dôme en Cantal en delen van Haute-Loire en Allier plateaus, die de overgang vormen met de Limousin. De Sioule en zijn zijrivieren hebben er diepe kloofdalen gevormd.

In het landschap liggen de zogenoemde Puys, die een keten van uitgedoofde vulkanen vormen. De bekendste hiervan is et een hoogte van 1465 meter de Puy de Dôme bij Clermont-Ferrand.

In het zuiden van de regio Auvergne ligt het massief van Mont Dore met als hoogste top de Puy de Sancy (1886 m). In het uiterste zuiden ligt het massief van Cantal ligt, met de 1858 meter hoge Plomb du Cantal.

Rivieren
Belangrijke rivieren in de Auvergne zijn de Allier en de Loire.

Vakantie
Belangrijke trekpleisters voor een vakantie in Auvergne zijn onder meer de Puys, de prachtige natuur en de skigebieden voor de beoefening van wintersport.

Veel bezoekers trekt het Parc naturel régional des volcans d'Auvergne, met de Puy Mary en de Plomb du Cantal.

In de regio liggen veel skigebieden, zoals Super Lioran en Super-Besse en Le Mont-Dore in het Massief van Sancy

Ook zijn er verschillende kuuroorden. Bekende badplaatsen zijn Volvic, Vichy en La Bourboule.

In Vichy ontspringen twaalf bronnen. Een deel hiervan heeft een warmte tussen 16 en 66 °C en een hoog mineraalgehalte. De koude bronnen leveren het beroemde bronwater Vichy.

Clermont-Ferrand heeft een oude binnenstad en wordt door brede boulevards omringd.

De gotische kathedraal Notre-Dame-de-l'Assomption is gebouwd tussen de 13de en 16de eeuw en van zwarte lavasteen.

Steden Auvergne
Naast de hoofdstad Clermont-Ferrand zijn een aantal andere steden in de regio Auvergne: Moulins, Le Puy-en-Velay, Aurillac, Chamalières, Cournon-d'Auvergne, Issoire, Montluçon, Riom, Vichy.

In de gemeente Aulnat, ten oosten van Clermont-Ferrand, ligt het vliegveld Clermont-Ferrand Auvergne.

Clermont-Ferrand is via de A71 verbonden met Orléans, via de A72 met Saint-Étienne, via de A75 met Béziers en Montpellier en via de A89 met Bordeaux.

Kaart Auvergne, departementen, hoofdsteden, rivieren: EU