zaterdag 20 april 2013

Kaart Vosges (Vogezen) en Epinal - Vakantie Frankrijk Departementen

Kaart Voges, departement in Noordoost-Frankrijk in regio Lorraine
Vosges is een Frans departement, en de naam van een gebergte, in de Noordoost-Franse regio Lotharingen (Lorraine). Het departement telt 379.724 inwoners (2010) en de hoofdstad is Épinal. De nummercode van het departement is 88.

De naam van het departement is ontleend aan de bergketen Vogezen, in het Frans Vosges genoemd.

Het departement Vogezen grenst in het noordwesten aan het departement Meuse (55), in het noorden aan Meurthe-et-Moselle, in het oosten aan Bas-Rhin en Haut-Rhin, in het zuiden aan Territoire de Belfort en Haute-Saône en in het westen aan Haute-Marne.

De andere drie departementen in de regio Lorraine zijn Meurthe-et-Moselle (numercode 54), Meusse (Maas) (55), en Moselle (Moezel) (57).

Vosges bestaat bestuurlijk uit drie arrondissementen. Dit zijn Épinal, Neufchâteau en Saint-Dié-des-Vosges.

Vosges kent verschillende landschappen. Ten westen van Épinal liggen heuvels die met loofbos zijn bedekt. Het oostelijke deel ligt hoger en bestaat uit graniet- en zandsteengebergte dat is bedekt met naaldwoud.

Het departement omvat het zuidwestelijke deel van de Vogezen, het Lotharings plateau en in het uiterste westen de Côte de Meuse. De Côte de Meuse is een van de cuesta's van het bekken van Parijs

De meest hooggelegen gebieden maken deel uit van het regionaal natuurpark Ballons des Vosges.

Rivieren
In het departement liggen de stroomgebieden van vier grote rivieren. De Moezel is een zijrivier van de Rijn, de Saône is een zijrivier van de van de Rhône.

In het uiterste zuidwesten stroomt de Vair in de Maas en Ornain, een zijrivier van de Marne, staat via de Marne in verbinding met de Seine.

Vogezen gebergte
Het gebergteketen Vogezen is verdeeld in vier delen die zich ook over andere departementen dan Vosges uitstrekken, zoals over Belfort, Bas-Rhin en Haut-Rhin.

De vier delen zijn van Belfort tot Bruche de Grote Vogezen, de Centrale Vogezen, tussen de Bruche en de Col de Saverne; de Lagere Vogezen, tussen de Col de Saverne en de bron van de Lauter en de Hardt.

De departementen Vosges en Haute-Saône worden van Belfort en de Elzas gescheiden door de Ballon d'Alsace, of de St Maurice.

De Grand Ballon, in het zuidelijk gedeelte van de bergrug, is met den hoogte van 1.424 meter de hoogste berg van de Vogezen en het departement Vosges.

Vakantie
Het departement Vosges is een populaire bestemming voor een vakantie vanwege onder meer de prachtige natuur en de vele recreatiemogelijkheden. In de winter zijn wintersporten in de skigebieden te beoefenen.

Het Parc Regional des Ballons des Vosges heeft een oppervlakte van ongeveer 3.500 kilometer. In het park liggen oeroude bossen en hoogveengebieden. Dieren die er voorkomen zijn onder meer edelherten, gems, auerhoen en de lynx.

Veel toeristen trekken de gebieden rond de meren van Gérardmer, Longemer en des Corbeaux.

In het departement liggen ook verschillende beroemde kuuroorden, zoals Vittel en Plombières-les-Bains.

Jeanne d'Arc (1412-1431), de nationale heldin van Frankrijk, werd geboren in het dorp Domrémy.

De hoofdstad Épinal ligt aan de Moezel en heeft een bezienswaardige kasteelruïne.

In Vosges liggen tal van hotels, vakantiehuisjes, bungalows en campings om een aangename vakantie door te brengen. In het gebied zijn ook wandelroutes en fietsroutes uitgezet.

Steden Vosges
Naast de hoofdstad (prefectuur) Épinal zijn een aantal andere steden in Vosges: Saint-Dié-des-Vosges, Neufchâteau, Mirecourt, Rambervillers, Remiremont, La Bresse, Le Thillot, Gérardmer, Moyenmoutier, Vittel.