donderdag 3 januari 2013

Camargue met Camargue-paarden - Vakantie Frankrijk

Kaart Camargue: CIA
De Camargue is een landstreek in het zuidoosten van Frankrijk. Het is een moerasgebied ten zuiden van de stad Arles, in de delta van de rivier de Rhône, in de departementen Gard en Bouches-du-Rhône.

De Camargue beslaat de hele delta van de Rhône en ligt in het zuiden aan de Middellandse Zee. Het is een zeer waterrijk gebied met veel meren, lagunen, moerasland, grasland en duinen en bossen.

Het gebied is onder meer beroemd door de witte paarden, Camargue-paarden, die er in het wild leven.

De Camarque is onderverdeeld in de Grande (grote) Camargue en de Petite (kleine) Camargue.

De Grande Camargue heeft een oppervlakte van ongeveer 750 km². Het gebied wordt van het vasteland gescheiden door de twee vertakkingen van de Rhône die vanuit Arles naar de zee stromen, en wordt daarom ook wel aangeduid als een eiland.

De oostelijke vertakking van de Rhône, de Grand Rhône, mondt bij Salin-de-Giraud in zee uit. De westelijke vertakking van de rivier, de Petit Rhône, mondt uit bij Saintes-Maries-de-la-Mer.

De Petite (kleine) Camargue wordt ook wel Camargue Gardoise genoemd. Dit gebied ligt ten westen van de Petit Rhône.

De gehele Camargue is heft de status van ‘parc naturel régional’. Het gebied rond de Étang de Vaccarès, in het zuiden, is het natuurreservaat Réserve zoologique et botanique de Camargue.

Een aantal toeristische trekpleisters in het gebied zijn rondvaarttochten, wandelroutes, stranden, fietsroutes en de prachtige en veelzijdige natuur, met onder meer flamingo’s, schildpadden, bevers en de wilde Camargue-paarden.

Camargue-paarden
De Camargue is een oud paardenras dat nog in het wild leeft in de streek de Camargue in het zuidoosten van Frankrijk.

De paarden leven mogelijk al duizenden jaren in het moerassige terrein van de delta van de rivier de Rhône.

Camarguepaarden zijn bij hun geboorte zwart of donkerbruin van kleur. Hun vacht wordt vervolgens lichtgrijs of wit als ze ouder worden.

De dieren hebben een korte nek, diepe borst, een compact lichaam, sterke benen en volle manen. Ze zijn betrekkelijk klein, meestal 1,30 tot 1,45 meter hoog, maar zijn toch sterk genoeg om een volwassene te dragen.

Foto Camargue-paard

Veulens van Camargue-paarden zijn zwart of donkerbruin. Als de dieren ouder worden, dan wordt hun kleur grijs of wit.

Foto Camargue-paard met veulen