zondag 30 december 2012

Kaart Provence - Alpes-Côte d'Azur, Frankrijk Vakantie

Kaart Provence-Alpes-Côte d'Azur, departementen Frankrijk
De Provence is een historische provincie in het zuidoosten van Frankrijk. Het gebied ligt vandaag de dag voor het grootste deel in de bestuurlijke regio Provence-Alpes-Côte d'Azur (PACA).

De regio Provence-Alpes-Côte d'Azur bestaat uit de departementen Alpes-de-Haute-Provence, Hautes-Alpes, Alpes-Maritimes, Bouches-du-Rhône, Var en Vaucluse. De regio telt 4.889.053 inwoners (2009).

De hoofdstad van Provence-Alpes-Côte d'Azur is Marseille, in het departement Bouches-du-Rhône,

De Provence ligt tussen het dal van de rivier de Rhône, de Middellandse Zee en Italië. Het gebied ligt in het westen tot voorbij de stad Nîmes en in het noorden tot het zuidelijke deel van het gebied Drôme.

In het zuiden beslaat de historische Provence een groot deel van de Côte d’Azure.

Haute-Provence en Basse-Provence
De historische Provence wordt in twee gebieden ingedeeld, de Haute-Provence en de Basse-Provence.

De Haute-Provence bevat de massieven van de zuidelijke Vooralpen.

De Basse-Provence wordt verdeeld in de Provence interieur, met de vlakte van de beneden-Rhône, de kalkheuvels ‘Les Alpilles’ en de Hercynische massieven van Maures en Esterel, en de Provence maritime, de kustvlakte tussen de delta van de Rhône en de Italiaanse grens.

Klimaat en vakantie
De regio Provence-Alpes-Côte d'Azur heeft twee verschillende kjlimaattypes. Dit zijn een bergklimaat en een mediterraan klimaat. De zomers worden gekenmerkt door warm weer. Aan de kust is het in de winter mild

Populaire vakantiebestemmingen in de Provence-Alpes-Côte d'Azur zijn de kust van de Middellandse Zee, de prachtige natuur, het Alpengebied en historische steden en stadjes.

In het gebied liggen ook een aantal nationale parken en natuurparken. Dit zijn het Parc national des Écrins, het Parc national du Mercantour, het Parc national de Port-Cros en het Parc national des Calanques.

Natuurparken zijn het Parc naturel régional des Alpilles, het Parc naturel régional de Camargue, het Parc naturel régional du Luberon, het Parc naturel régional du Queyras, het Parc naturel régional du Verdon en Les Préalpes d'Azur.

Kunstschilders zoals Paul Cézanne, Vincent van Gogh, Auguste Renoir en Paul Guigou hebben in de Provence veel van hun schilderijen op doek gezet.

Steden Provence
Een aantal steden in de Provence zijn Marseille, Nice, Toulon, Aix-en-Provence. Digne-les-Bains, Arles, Gap, Avignon. Orange, Cannes, Antibes, La Seyne-sur-Mer.

Hyères, Fréjus, Grasse, Cagnes-sur-Mer, Martigues, Aubagne, Istres, Salon-de-Provence, Le Cannet, Draguignan.

Kaart Provence-Alpes-Côte d'Azur
De Franse regio Provence-Alpes-Côte d'Azur bestaat uit zes departementen. Dit zijn Alpes-de-Haute-Provence, Hautes-Alpes, Alpes-Maritimes, Bouches-du-Rhône, Var en Vaucluse.

Kaart Provence-Alpes-Côte d'Azur, departementen, steden: EU