zaterdag 25 mei 2013

Kaart Frankrijk Noord - Pas de Calais - Vakantie

Kaart Regio Nord-Pas-de-Calais in noorden Frankrijk
Nord-Pas-de-Calais (Noord-Nauw van Calais) is een van de 27 regio’s van Frankrijk. De regio heeft 4.038.157 inwoners (2010) en de hoofdstad is Lille.

Nord-Pas-de-Calais is de meest noordelijke regio op het Franse vasteland. De regio grenst in het zuiden aan Picardië. In het westen ligt de regio aan de Noordzee en het Nauw van Calais en in het noorden aan buurland België.

De regio bestaat uit twee departementen. Dit zijn Nord (nummercode 59) met als hoofdstad Lille en Pas-de-Calais (62) met als hoofdstad Arras.

Het gebied heeft een rijke historie als grensgebied tussen Frankrijk en de Nederlanden. Het is een sterk verstedelijkte streek waar tot voor kort de mijnbouw en textielindustrie domineerden.

De kust van de regio heet de Opaalkust. Er liggen vooral zandstranden, maar ook een aantal kliffen, zoals Cap Blanc-Nez (Kaap Blankenesse) en Cap Gris-Nez (Kaap Zwartenesse) Aan de kust liggen veel badplaatsen

Het centrale deel van het departement Pas-de-Calais strekt zich uit over de heuvels van Artesië, waarin zich de depressie van Boulogne heeft gevormd.

Het departement Nord strekt zich uit vanaf het Nauw van Calais, langs de Belgische grens tot de Ardennen. In Nord liggen de arrondissementen Avesnes, Cambrai (Kamerijk), Douai (Dowaai), Dunkerque (Duinkerke), Lille en Valenciennes.

Rivieren
De rivier de Schelde stroomt door het oosten van de regio Nord-Pas-de-Calais. De Sambre stroomt door het zuidoosten. De grootste Franse stad aan de Sambre is Maubeuge, in het departement Nord.

De Leie (Frans: Lys) ontspringt in Lisbourg in het departement Pas-de-Calais. De rivier mondt in de Belgische stad Gent in de Schelde uit.

De rivier heeft een lengte van 202 kilometer, waarvan 109 kilometer in België. Van Armentiers (Armentières) tot Wervik vormt de Leie over een lengte van 24 kilometer de Belgisch-Franse grens.

Vakantie
Populaire bestemmingen voor een vakantie in de regio Nord-Pas-de-Calais zijn de prachtige natuur en de historische steden.

De kapen Cap Blanc-Nez en Cap Gris-Nez zijn beroemde bezienswaardigheden in Frankrijk.

In het gebied Dunes de Flandres liggen een aantal vakantieplaatsen, zoals Duinkerke, Leffrinkhoeke (Leffrinckoucke), Zuidkote (Zuydcoote), Gijvelde (Ghyvelde), Tetegem (Téteghem) en Bray-Dunes.

Arras werd tijdens de Eerste Wereldoorlog verwoest, maar het stadscentrum werd in oude stijl herbouwd. De stad heeft door galerijen omgeven pleinen uit de 17de eeuw en een laat-gotisch raadhuis uit de 16de eeuw met een belfort.

De stad Lille heeft een aantal monumentale bouwwerken, zoals het Rihourpaleis (1453–1467), de oude beurs (1662–1663) en de ruim 31 meter hoge Parijse Poort (1682–1695).

In de regio zijn hotels, vakantiehuisjes, bungalows en campings in alle categorieën te vinden.

Steden
Naast de steden Lille en Arras (Atrecht) zijn een aantal andere steden in de regio Nord-Pas-de-Calais: Douai, Lens, Valenciennes, Béthune, Dunkerque (Duinkerke), Boulogne-sur-Mer (Bonen), Calais ( Kales), Cambrai (Kamerijk).

Lens, Liévin, Marcq-en-Barœul, Maubeuge, Roubaix (Robeke), Sint-Omaars (Saint-Omer), Tourcoing (Toerkonje), Villeneuve-d'Ascq, Wattrelos.

Kaart Nord-Pas-de-Calais, departementen, steden, rivieren: EU