maandag 27 mei 2013

Kaart Lotharingen Lorraine – Vakantie Frankrijk Departementen

Kaart Lorraine, steden, departementen
Lotharingen, in het Frans Lorraine, is een van de 27 regio’s van Frankrijk. De regio ligt in het noordoosten van het land en heeft 2.356.600 (2012). De hoofdstad is Metz.

De regio wordt in het Duits aangeduid als Lothringen, in het Luxemburgs als Loutrengen en in het Nederlands ook wel als Lorreinen.

Lorraine grenst in het oosten aan de regio Alsace (Elzas), in het zuiden aan Franche-Comté en in het westen aan Champagne-Ardenne. In het noorden grenst de regio aan de buurlanden België, Luxemburg en Duitsland.

De regio Lotharingen bestaat uit vier departementen. Dit zijn Meurthe-et-Moselle (nummercode 54) met als hoofdstad Nancy, Meuse (55) met als hoofdstad Bar-le-Duc, Moselle (57) met Metz en Vosges (88) met als hoofdstad Épinal.

De Nederlandse naam voor Meuse is Maas, voor Moselle is dat Moezel en Vosges is in het Nederlands Vogezen.

Lotharingen bestaat historisch uit het hertogdom Lotharingen, het Hertogdom Bar en de Drie Bisdommen (Trois-Évêchés) Metz, Toul en Verdun.

Bar-le-Duc werd het in de 10e eeuw belangrijk als zetel van het graafschap, later hertogdom Bar. In 1735 werd dit hertogdom onderdeel van het hertogdom Lotharingen en in 1766 van Frankrijk.

Een noorden van Lotharingen en de regio Elzas hoorden van 1871 tot 1918 tot het Duitse Keizerrijk. Na de Eerste Wereldoorlog moest Duitsland dit gebied afstaan aan Frankrijk.

Van 1940 tot 1945 was Elzas-Lotharingen opnieuw door Duitsland bezet. In het voorjaar van 1945 werd het bevrijd en kwam het weer bij Frankrijk.

Lotharingen ligt, met uitzondering van het deel in de Vogezen, in het Bekken van Parijs.

Het departement Vosges beslaat het zuidwestelijke deel van de Vogezen, het Lotharings plateau en in het uiterste westen de Côte de Meuse.

Het westelijk deel van het departement Meuse maakt deel uit van de Champagne humide en is uitermate rijk aan water en bossen. Naar het noorden verheft zich het dicht beboste massief van Argonne.

Centraal in Meuse liggen kalkplateaus langs de rivier de Maas. Deze gaan in oostelijke richting over in de Woëvre, een vruchtbare kleivlakte.

Het departement Moselle wordt in het westelijk deel van zuid naar noord doorstroomd door de rivier de Moezel.

Meurthe-et-Moselle wordt doorstroomd door de Moezel (Moselle) en zijn zijrivier de Meurthe. De Meurthe mondt bij Frouard uit in de Moezel.

Vakantie Lotharingen
Lotharingen is een populaire bestemming voor een vakantie vanwege onder meer de prachtige natuur en de historische steden.

In de regio en bijbehorende departementen zijn veel fiets- en wandelroutes uitgezet.

Gérardmer is een bekend kuuroord en wintersportplaats in het departement Vosges, aan het gelijknamige meer. Andere kuuroorden in het departement zijn Vittel en Plombières-les-Bains.

De stad Metz ligt aan de samenvloeiing van de Moezel en de Seille. Het middelpunt van de stad wordt gevormd door de 18e eeuwse Place d'Armes, met de gotische kathedraal St-Étienne en het classicistische raadhuis uit de 18de eeuw.

Het oude historische stad van Nancy ligt rond het hertogelijk paleis en dateert uit de middeleeuwen. Er zijn nog twee stadspoorten uit de 14de eeuw.

In de vroegere franciscanenkerk uit de 15de eeuw liggen de graftomben van de Lotharingse prinsen.

In de regio zijn tal van hotels, vakantiehuisjes, bungalows en campings om een aangename vakantie door te brengen. De Vogezen biden de mogelijkheid om wintersport te beoefenen.

Een bekende culinaire specialiteit uit Lotharingen is de quiche Lorraine. Dit is een hartige taart die meestal gemaakt is met een zanddeegbodem van meel, water en boter. In de Quiche Lorraine zijn verder spek en kaas de hoofdingrediënten.

Steden Lotharingen
Naast de hoofdstad Metz zijn enkele andere steden in Lotharingen: Nancy, Thionville, Pont-à-Mousson, Épinal, Toul, Lunéville, Verdun, Bar-le-Duc, Saint-Dié, Longwy, Baccarat.

Kaart Lorraine/Lotharingen
De regio Lotharingen in het noordoosten van Frankrijk bestaat uit de departementen Meurthe-et-Moselle (nummercode 54), Meuse (55), Moselle (57) en Vosges (88). De hoofdstad is Metz.

Kaart Lorraine, Lotharingen, departementen, steden, rivieren: EU