vrijdag 28 juni 2013

Centraal Massief – Kaart Frankrijk Vakantie

Kaart Centraal Massief en departementen
Het Centraal Massief is een gebergte dat centraal in het zuiden van Frankrijk ligt. De Franse naam van het gebied is Massif central. Het gebergte heeft een oppervlakte van ongeveer 80.000 km2

Het Centraal Massief bestaat uit bergen en plateaus die vooral zijn ontstaan door vulkanisme en opheffing van oudere gesteentes. Het vulkanisme begon in het gebied ongeveer 20 miljoen jaar geleden.

Tussen Lyon en Avignon vormt de rivier de Rhône de grens tussen het oosten van het Centraal Massief en het westen van de Alpen.

In het Tertiair (65 tot 2 miljoen v. Chr) werden vele breuken in het gebied gevormd, die aanleiding gaven tot het ontstaan van horsten en slenken, zoals de Limagne.

Langs sommige breuken trad vulkanische activiteit op, onder andere bij Monts du Velay en in de Auvergne.

Het zuiden en zuidoosten van het gebied zijn bergachtig, het centrale deel en het oosten zijn heuvelachtig.

Centraal in het gebergte ligt de Causse. Deze vlakte bestaat uit een kalkzandsteenplateau met daarin talloze grotten, ravijnen en warmwaterbronnen.

In het noorden en noordwesten liggen de plateaus van Limousin en Combrailles die trapsgewijs afdalen.

In het Centraal Massief liggen meer dan 460 uitgedoofde vulkanen, maar deze zijn nu ingeslapen.

Bergen
Een aantal hoge bergtoppen in het Centraal massief zijn de Puy de Sancy (1.886 m), Plomb du Cantal (1.855 m), Puy Mary (1.787 m), Mont Lozère (1.702 m), Pierre-sur-Haute (1.634 m), Mont Aigoual (1.565 m), Puy de Dôme (1.464 m).

Departementen en regio’s
Tot het Centraal Massief worden 18 departementen gerekend. Dit zijn Allier, Ardèche, Aude, Aveyron, Cantal, Corrèze, Creuse, Gard, Hérault, Rhône, Tarn, Tarn-et-Garonne, Haute-Loire, Haute-Vienne, Loire, Lot, Lozère en Puy-de-Dôme.

Het Centraal Massief strekt zich uit over vijf Franse regio’s. In het gebergte liggen vrijwel de gehele regio’s Auvergne en Limousin. Delen van Languedoc-Roussillon, Midi-Pyrénées en Rhône-Alpes maken deel uit van het gebied.

Klimaat en vakantie
Het Centraal Massief heeft een semi-landklimaat, met koude winters en warme zomers. Door de invloed van bergen kan het weer per regio sterk verschillen.

Het gebied is een populaire bestemming voor een vakantie vanwege de prachtige natuur, wintersportgebieden, historische bezienswaardigheden en de schilderachtige steden en dorpen.

Bij de Plomb du Cantal in de Monts du Cantal in het departement Cantal ligt het skistation Super Lioran, met 60 kilometer aan skipistes.

In de regio Auvergne ligt het Auvergne Volcanoes National Park. Dit is het grootste nationale park van Frankrijk.

Bekende bronnen zijn die bij Vichy en Mont-Dore. In het gebergte zijn tal van fiets- en wandelroutes uitgezet.

Steden
Een aantal steden in het Centraal Massief zijn Clermont-Ferrand, Saint-Étienne, Limoges, Brive-la-Gaillarde, Montluçon, Roanne, St-Chamond, Aurillac, Rodez, Vichy, Millau, Cahors, Moulins, Le Puy, Cournon.