zaterdag 22 juni 2013

Loire en Loiredal - Kaart Vakantie Frankrijk

Kaart Loire: CIA
De Loire is een rivier in Frankrijk die grotendeels door het centrale deel van het land stroomt. De rivier heeft een lengte van 1.012 kilometer en is daarmee de langste rivier van Frankrijk.

De Loire ontspringt op een hoogte van 1.400 meter aan de voet van de Mont Gerbier de Jonc in het Centraal Massief in het departement Ardèche. De rivier mondt uit in de Atlantische Oceaan bij de stad Saint-Nazaire.

De rivier heeft een stroomgebied van ongeveer 117.000 km² en beslaat daarmee een vijfde deel van Frankrijk. De getijdenwerking gaat tot 60 kilometer landinwaarts.

De Loire ontwatert zowel een deel van het Massif Central (Centraal Massief) als van het Bekken van Parijs.

Het stroomgebied van de rivier wordt in drie delen onderverdeeld. Het deel Loire supérieure omvat ongeveer de loop van de rivier in het Massif Central. De rivier stroomt hier door een bergland met kloven en dalen richting het noorden.

De Loire moyenne begint bij Nevers en stroomt in noordwestelijke richting door het Bekken van Parijs naar de stad Orléans en vandaar in een breed dal westwaarts naar Angers.

De Loire inférieure stroomt na zijn doorbraak door het Armorikaans Gebergte bij Nantes in een breed moerassig estuarium, dat bij St-Nazaire in de Atlantische Oceaan uitmondt.

Zijrivieren
De belangrijkste zijrivieren van de Loire zijn de Cher, Indre, Loiret, Maine, Mayenne, Sarthe, Loir, Vienne, Creuse, Thouet, Erdre.

Vakantie
Het dal van de Loire is een populaire bestemming voor een vakantie vanwege onder meer de prachtige natuur, de talrijke recreatieaccommodaties en de vele kastelen.

Het Loiredal tussen Sully-sur-Loire en Chalonnes-sur-Loire staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO vanwege de vele kastelen die daar zijn gebouwd.

"La Loire à vélo" is een fietsroute van 800 kilometer langs de rivier de Loire die voert langs de plaatsen Sancerre, Gien, Orléans, Blois, Amboise, Tours, Langeais, Montsoreau, Saumur, Angers, Saint-Florent-le-Vieil en Nantes.

Regio’s en departementen
De Loire stroomt door vijf Franse regio’s en twaalf departementen. Deze regio’s zijn Rhône-Alpes, Auvergne, Bourgondië, Centre en Pays de la Loire.

De departementen waardoor de rivier stroomt zijn Ardèche, Haute-Loire, Loire, Saône-et-Loire, Allier, Nièvre, Cher, Loiret, Loir-et-Cher, Indre-et-Loire, Maine-et-Loire en Loire-Atlantique.

Kaart Loiredal

Kaart Loire, Loiredal