woensdag 17 juli 2013

Kaart Meer van Annecy – Vakantie Frankrijk Savoie

Kaart Meer van Annecy: US Army
Het meer van Annecy ligt in het oosten van Frankrijk in het departement Haute-Savoie. De Franse naam is le lac d'Annecy.

Het meer heeft een lengte van 14,5 kilometer, een breedte van 800 tot 3.350 meter en een oppervlakte van ongeveer 27,5 km².

Na het meer van Bourget en het Franse deel van het meer van Genève is het meer van Annecy het derde grootste meer van Frankrijk.

Het meer ontstond ongeveer 18.000 jaar geleden uit het smeltwater van de grote gletsjers in de Alpen van de ijstijd.

Het meer wordt omringd door het massif des Bornes, met de la Tournette (2.351 m), les Dents de Lanfon, les monts Veyrier et Baron. T en westen van het meer ligt het massif des Bauges, met de bergtoppen le Semnoz en le Roc des Boeufs.

Ten noorden van het meer ligt de stad Annecy - Annecy-le-Vieux en ten zuiden ligt het dal naar Faverges, die de voortzetting van de Bout-du-Lac vormt.

Oevers en gemeenten
De noordelijke oever van het meer van Annecy, rive Nord, wordt l’Agglomération Annécienne genoemd. Hier liggen de gemeenten Annecy en Annecy-le-Vieux.

De oostoever, rive Est, heet Rive du Soleil. Hier liggen de gemeenten Veyrier-du-Lac, Menthon-Saint-Bernard en Talloires.

De zuidoever, rive Sud, wordt Bout du Lac genoemd. Hier liggen de gemeenten Doussard en Lathuile.

De oostelijke oever, rive Ouest, heet Rive Gauche. Hier liggen de gemeenten Sévrier, Saint-Jorioz en Duingt.

Zijrivieren
Het meer van Annecy wordt gevoed door een aantal rivieren en beken beekjes die ontspringen in de omringende bergen, zoals de Ire, de Eau morte, de Laudon, de Bornette en de Biolon. Ook de ondergrondse bron de Boubioz voedt het meer.

Het wateroverschot van het meer komt terecht in de rivier Thiou en in het kanaal van Vassé. Deze waterlopen komen in de Fier die uitmondt in de Rhône.

Vakantie
Het meer van Annecy is een zeer populaire bestemming voor een vakantie vanwege de prachtige natuur, de steden en stranden om het meer en de watersportmogelijkheden.

Langs het meer liggen de natuurreservaten Bout-du-Lac en Roc de Chère. Bout-du-Lac ligt aan de zuidpunt van het meer. Het is een moeras dat vroeger als overloop voor de wisselende waterstanden van het meer diende.

Roc de Chère ligt bij de plaats Talloires. De Chère is een rotspunt waar de gletsjer die in de ijstijd uit het zuiden oprukte wel aan geknaagd heeft maar niet geheel heeft weggeslepen. De plaats vormt de overgang van het bekken van het kleine naar het grote meer.

Annecy is de hoofdplaats van het departement Haute-Savoie (regio Rhône-Alpes). Vanwege de schilderachtige ligging en het oude stadsdeel trekt de stad veel toeristen.

Tegenover de stad, aan de andere zijde van het meer van Annecy, ligt het kasteel van Montrottier uit de 13de–16de eeuw.

In het Kasteel van Annecy is een museum gevestigd met een tentoonstelling over de meren in de Franse Alpen. Het museum geeft onder meer een overzicht van de verschillende soorten meren en hun flora en fauna.

In het museum worden ook prehistorische vondsten die langs het meer van Annecy zijn gedaan tentoongesteld.

In de nabijheid van het meer liggen hotels, vakantieparken en campings die als uitgangspunt kunnen dienen voor een prettige vakantie.

Steden
Steden en plaatsen aan het meer van Annecy zijn Annecy, Annecy-le-Vieux, Doussard, Duingt, Lathuile, Menthon-Saint-Bernard, Saint-Jorioz, Sévrier, Talloires, Veyrier-du-Lac.