maandag 29 juli 2013

Kaart Vaucluse en Avignon – Vakantie Frankrijk Departementen

Kaart Vaucluse, steden, rivieren: EU
Vaucluse is een Frans departement in het zuidoosten van Frankrijk in de regio Provence-Alpes-Côte d'Azur. Het departement heeft 555.240 inwoners (2010) en de hoofdstad is Avignon. De nummercode van Vaucluse is 84.

Vaucluse grenst in het noorden aan de departementen eArdèche en Drôme, in het oosten aan Alpes-de-Haute-Provence, in het zuiden aan Bouches-du-Rhône en Var en in het westen aan Gard.

Het kanton Valréas is een exclave van Vaucluse in het departement Drôme.

Het oostelijk deel van de Vaucluse is grotendeels een bergachtig gebied. Het westelijk deel bestaat uit het laagland van de Rhône-vallei, waarin de industrie is geconcentreerd.

Arrondissementen
Vaucluse is bestuurlijk onderverdeeld in drie arrondissementen. Dit zijn Apt, Avignon en Carpentras.

Rivieren
Rivieren in Vaucluse zijn de Rhône, Durance, Sorgue, Auzon, Boulon, Calavon ou Coulon, Carlet, Dôa, Eygues ou Aigues ou Aigue, Imergue, Lez, Nesque, Ouvèze, Roubine, Sénancole, Véroncle.

Vakantie
Vaucluse is een populaire bestemming voor een vakantie vanwege onder meer de prachtige natuur, de vele historische bezienswaardigheden en de steden.

De stad Carpentras ligt aan de voet van de Mont Ventoux. Deze berg wordt regelmatig in de Tour de France beklommen en is ook populair bij toerfietsers.

De 14de-eeuwse Porte d'Orange is een overblijfsel van de oude stadswallen van Carpentras.

Bij de plaats Fontaine-de-Vaucluse, ten oosten van Avignon, is een uit de rotsen te voorschijn springende waterstroom een belangrijke toeristische trekpleister.

De waterstroom wordt ondergronds gevoed door regenwater dat door de poreuze kalksteen van het plateau van Vaucluse en de Mont Ventoux sijpelt. Hier ontstaat de rivier de Sorgue.

Het archeologisch museum in de stad Apt bezit een collectie voorwerpen uit de prehistorie en de Gallo-Romeinse tijd.

Het historische centrum van Avignon staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het is omringd door een hoge stadsmuur met een lengte van 4,2 kilometer en zeven poorten.

Veel bezoekers in Avignon trekken het Palais des Papes (Pausenpaleis), een burchtachtig kasteel, waar in de periode 1309 - 1376 negen pausen verbleven, en de kathedraal Notre Dame des Doms uit de 12e-eeuwse.

De Pont Saint-Bénézet is ook bekend als de brug van Avignon uit het kinderliedje “Sur le pont d'Avignon".

Elk jaar wordt in de maand juli in Avignon een groot theaterfestival gehouden.

In het departementen Vaucluse zijn tal van vakantieparken, appartementen, hotels en campings te vinden die als uitgangspunt kunnen dienen voor een aangename vakantie.

Steden
Naast de hoofdstad Avignon zijn een aantal steden in het departement Vaucluse: Carpentras, Orange, Cavaillon, L'Isle-sur-la-Sorgue, Pertuis, Sorgues, Le Pontet, Bollène, Apt, Monteux, Vedene, Pernes-les-Fontaines.