maandag 17 december 2012

Kaart Dordogne en Périgueux - Frankrijk Vakantie

Kaart Dordogne in de regio Aquitaine
Dordogne is een departement in Frankrijk in de regio Aquitanië. Het departement ligt in het zuidwesten van het land en telt 412 082 inwoners (2009). De hoofdstad (prefectuur) is Périgueux. Het nummer van Dordogne is 24.

Dordogne grenst in het noorden aan het departement Haute-Vienne, in het oosten aan Corrèze en Lot, in het zuiden aan Lot-et-Garonne, in het westen aan Gironde en Charente-Maritime en in het noordwesten aan Charente.

Het departement maakt deel uit van de regio Aquitanië (Aquitaine), die bestaat uit de 5 departementen Dordogne, Gironde (33), Landes (40), Lot-et-Garonne (47) en Pyrénées-Atlantiques (64). De hoofdstad van Aquitaine is Bordeaux.

Dordogne bestaat bestuurlijk uit vier arrondissementen. Dit zijn Bergerac, Nontron, Périgueux en Sarlat-la-Canéda.

Het departement is ook verdeeld in vier gebieden. Dit zijn Périgord Blanc, Périgord Vert, Périgord Noir en Périgord Pourpre.

Het departement ligt aan de rand van het Massif Central en is genoemd naar de rivier de Dordogne. Deze rivier ontspringt op de noordflank van de Puy de Sancy in Mont-Dore, uit de samenkomst van de Dor en de Dogne.

Een aantal zijrivieren van de Dordogne zijn de Isle en Vézère. De rivier mondt bij Bec d'Ambès, bij Bordeaux, uit in de Garonne.

Een belangrijk middel van bestaan in de regio is de wijnbouw.

Klimaat en vakantie
Dordogne kent een Atlantisch klimaat met milde winters en warme zomers. Het gebied is een populaire bestemming bij toeristen voor een vakantie vanwege het warme weer en de prachtige natuur.

In de Dordogne zijn veel grotten aangetroffen met prehistorische rotstekeningen. Deze liggen vooral in de Vallée de Vézère en de omgeving van Les Eyzies de Tayac. Een wereldberoemde grot is de grot van Lascaux.

In de landstreek liggen meer dan 1.500 kastelen.

In het departement zijn tal van hotels, campings, bungalows en vakantiehuisjes om een vakantie door te brengen.

De stad Périgueux bezit nog talrijke bouwwerken uit de middeleeuwen en de renaissance.

Steden Dordogne
Naast de hoofdstad Périgueux zijn een aantal andere gemeenten in Dordogne: Bergerac, Sarlat-la-Canéda, Coulounieix-Chamiers, Trélissac, Terrasson-Lavilledieu, Boulazac, Montpon-Ménestérol, Saint-Astier, Rampieux.

Een aantal bekende plaatsen zijn verder Nontron, Montignac, Beynac-et-Cazenac, La Roque-Gageac, Les Eyzies de Tayac, Domme.

Kaart Dordogne met de arrondissementen Bergerac, Nontron, Périgueux en Sarlat-la-Canéda in regio Aquitaine