donderdag 27 december 2012

Kaart Frankrijk - Ardèche en Privas, regio Rhône-Alpes

Kaart Ardèche, arrondissementen en kantons
Ardèche is een departement in het zuidoosten van Frankrijk met 315.595 inwoners (2010). De hoofdstad is Privas. Het departement ligt in de regio Rhône-Alpes en het nummer van het departement is 07.

Ardèche grenst in het oosten aan het departement Drôme, in het zuidoosten aan Vaucluse, in het zuiden aan Gard, in het zuidwesten aan Lozère, in het noordwesten aan Haute-Loire en Loire en in het uiterste noorden aan Isère.

Het departement telt drie arrondissementen. Dit zijn Privas, Tournon-sur-Rhône en Largentière.

Het departement is genoemd naar de rivier de Ardèche, die in de Cevennen ontspringt en na 120 kilometer uitmondt in de Rhône

Het is een bergachtig gebied dat van de Rhône in het oosten naar de Cevennen en de Chaîne des Boutières in het westen oploopt tot een hoogte van 1551 meter (Gerbier de Jonc) en 1753 meter (Mont Mézenc).

De Cevennen strekken zich uit over de Franse departementen Gard, Lozère en Ardèche. Ze vormen de zuidoostelijke afsluiting van het Massif Central.

Rivieren
Belangrijke rivieren in het departement Ardèche zijn de Rhône, de Ardèche, de Doux, de Eyrieux en de Chassezac. In het departement ontspringt de Loire.

Klimaat en vakantie
De Ardèche heeft een gevarieerd klimaat. In het noorden heerst een gematigd klimaat en in het zuiden van het departement is het weer meer mediterraan.

De Ardèche is bij toeristen een populaire vakantiebestemming vanwege het mooie weer, de vele recreatiemogelijkheden en de schitterende natuur.

Bij de Gorges de l’Ardèche, bij de plaats Vallon-Pont-d'Arc, ligt de beroemde natuurlijke brug Pont d'Arc Hier is ook het regionaal natuurpark van de Monts d’Ardèche.

In het departement liggen ook verschillende grotten, zoals de Aven d’Orgnac, Grottes de Saint-Marcel en de grot Chauvet.

Vals-les-Bains heeft minerale bronnen.

De regio telt tal van wandelpaden en fietsroutes. Rivieren lenen zich uitstekend voor kanotochten. Er is een ruime leuze aan campings, hotels en vakantiehuisjes om een vakantie door te brengen.

Steden Ardèche
Naast de hoofdstad Privas zijn een aantal ander plaatsen in de Ardeche: Annonay, Aubenas, Guilherand-Granges, Tournon-sur-Rhône, Largentière, Le Teil, Bourg-Saint-Andéol, Saint-Péray, La Voulte-sur-Rhône, Vals-les-Bains.