zondag 16 december 2012

Savoie en Chambéry – Rhône-Alpes, Kaart Frankrijk Vakantie

Kaart Savoie, steden, reliëf: Assemblée des pays de Savoie
Savoie is een departement in het oosten van Frankrijk in de regio Rhône-Alpes. Het departement telt 411.007 inwoners (2009) en de hoofdstad (prefectuur) is Chambéry. Het nummer van het departement Savoie is 73.

Het departement Savoie, dat in de Alpen ligt, grenst in het noorden aan het departement Haute-Savoie, in het zuiden aan Hautes-Alpes, in het zuidwesten aan Isère en in het noordwesten aan Ain.

In het oosten grenst het departement aan buurland Italië.

De regio Rhône-Alpes bestaat verder uit de departementen Rhône, met als hoofdstad Lyon, Loire (Saint-Étienne), Isère (Grenoble), Drôme (Valence), Haute-Savoie (Annecy), Ain (Bourg-en-Bresse) en Ardèche (Privas).

Savoie is bestuurlijk onderverdeeld in drie arrondissementen. Dit zijn Albertville, Chambéry en Saint-Jean-de-Maurienne.

Het huidige departement Savoie beslaat het zuidelijke deel van het voormalige hertogdom Savoye.

Het departement wordt gevormd door delen van het Alpenmassief en de dalen van de riveiren de Arc, Isère en Arly.

De stad Chambéry ligt tussen de massieven van Bauge en de Grande Chartreuse en aan de samenvloeiing van de rivieren de Leysse en de Albane.

De stad Albertville ligt in de uitlopers van het Alpenmassief, enkele tientallen kilometers van de Mont Blanc, de hoogste top van de Alpen.

Kaas
In de Savoie worden verschillende soorten kaas geproduceerd. Bekende kazen uit het gebied zijn Beaufort, Savoie Gruyère, Reblochon, Tamié, Tome des Bauges, Tomme de Savoie en Brie.

Klimaat en vakantie
Savoie heeft een bergklimaat. Het klimaat is complex omdat het onder invloed staat van de Atlantische Oceaan, een continentaal klimaat en de Middellandse Zee.

In het departement Savoie liggen enkele grote en beroemde skigebieden, waaronder Paradiski met Les Arcs en La Plagne, Valmorel, L'Espace Killy met Val d'Isère en Tignes, Méribel, Les Menuires, Les Saisies, Savoie Grand Revard, Bramans, Bessans.

Het grootste skigebied is Les Trois Vallées, met de wintersportgebieden Courchevel en Val Thorens.

In 1992 werden in Albertville, in het skigebied van Les Trois Vallées en La Plagne, de Olympische Winterspelen gehouden

Steden Savoie
Naast de hoofdstad Chambéry van Savoie zijn een aantal andere plaatsen: Aix-les-Bains, Albertville, Saint-Jean-de-Maurienne, La Motte-Servolex, Modane, Bourg-Saint-Maurice.

Tussen Modane en de Italiaanse grensplaats Bardonecchia ligt de Fréjus-tunnel. De tunnel heeft een lengte van 13 kilometer en loopt onder de Col du Fréjus en verbindt zo Frankrijk met Italië.

Savoie is met de hogesnelheidstrein TGV verbonden met de Franse hoofdstad Parijs.

Een TGV Thalys op station Bourg-Saint-Maurice in het departement Savoie