donderdag 25 april 2013

Vogezen Gebergte – Kaart Frankrijk Vakantie

Kaart Vogezen: Demis
De Vogezen is een gebergte dat in het noordwesten van Frankrijk ligt. De Franse naam van de bergketen is Vosges en de Duitse naam is Vogesen.

In Frankrijk liggen de departementen Vosges, Bas-Rhin, Haut-Rhin en Haute-Saône in het gebergte. Vosges en Haute-Saône worden van de Elzas en Belfort gescheiden door de Ballon d’Alsace, of de St Maurice.

De Vogezen strekken zich in noordoostelijke richting over een afstand van 250 kilometer uit over de westelijke zijde van de Rijnvallei.

Van noord naar zuid heeft het gebergte een lengte van ongeveer 120 ki,lometer en loopt vanaf de Bourgondische Poort, de scheiding met de Jura, tot de drempel van Saverne.

De oostelijke dalwand van de Vogezen kent een steile breukrand naar de vlakte van de Elzas. De westelijke helling daalt geleidelijk af naar het plateau van Lotharingen.

Het gebergte wordt onderverdeeld in verschillende delen. De Grote Vogezen strekken zich uit van Belfort tot de rivier de Bruche. De ronde toppen van de Grote Vogezen worden ballons genoemd, wat ballen betekent in het Frans.

De Centrale Vogezen liggen tussen de Bruche en de Col de Saverne. De Lagere Vogezen liggen tussen de Col de Saverne en de bron van de Lauter en de Hardt.

Het gebergte bestaat vooral uit zandsteen en graniet. Het hoogste punt is met een hoogte van 1.424 meter de Grand Ballon.

Een aantal andere hoge toppen zijn de Storkenkopf (1366 m), Hohneck (1364 m), Kastelberg (1350 m), Klintzkopf (1330 m), Rothenbachkopf (1316 m), Lauchenkopf (1314 m), Batteriekopf (1311 m), Haut de Falimont (1306 m), Gazon du Faing (1306 m).

Rivieren
De rivieren de Saar, Meurthe, Moezel en Thur ontspringen in de Vogezen. De Moezel ontspringt op 735 meter hoogte bij de Col de Bussang op de westhelling van de Vogezen.

De rivier de Saar ontstaat in het noordelijke deel door samenvloeiing van de Witte en de Rode Saar bij de berg Donon. De Meurthe ontspringt tussen de Hohneck en de Col de la Schlucht.

De rivier de Thur ontspringt bij de Rainkopf, een van de hoogste toppen van de Vogezen, op de grens van de departementen Haut-Rhin en Vogezen.

Vakantie
De Vogezen zijn een favoriete locatie voor een vakantie vanwege onder meer de prachtige natuur en de vele recreatiemogelijkheden, waaronder in de winter de beoefening van de wintersport.

Een aantal wegen over de bergpassen in het gebied zijn de Col de Bussang, de Col du Bonhomme en de Col de la Schlucht.

Skigebieden en wintersportplaatsen in de Vogezen zijn onder meer La Bresse, Gérardmer, Lac Blanc sur Orbey/Le Bonhomme, Le Markstein, Ventron, Schnepfenried, Rouge-Gazon, Bussang, Le Tanet, Le Valtin et Grand-Valtin, Le Champ du Feu.

Het Parc naturel régional des Vosges du Nord is een natuurpark in de regio’s Elzas en Lotharingen. Samen met het aangrenzende Duitse natuurpark Paltserwoud is het gebied door de UNESCO erkend als biosfeerreservaat.

Het Parc Naturel régional des ballons des Vosges is een natuurpark dat het bergachtig gebied beslaat van de Vogezen. Het park ligt grotendeels in het departement Vosges en voor een deel in de departementen Haut-Rhin, Haute-Saône en Territoire de Belfort.

In het zuidelijk deel liggen veel meren die door gletsjerwerking zijn ontstaan. Veel bezoekers trekken het meer van Gérardmer, Longemer en de kaarmeren Lac Noir en Lac Blanc.

Gérardmer, in het departement Vosges, is een beroemd kuuroord en een toeristisch centrum als wintersportplaats. Andere bekende kuuroorden zijn Plombières-les-Bains en Vittel.

In het gebergte zijn veel prachtige wandelroutes en fietsroutes uitgezet en er zijn tal van hotels, vakantiehuisjes en campings te vinden om een prettige vakantie door te brengen.