woensdag 29 mei 2013

Kaart Midi-Pyrénées – Frankrijk Vakantie

Kaart Midi-Pyrénées, regio en departementen Frankrijk
Midi-Pyrénées is een van de 27 regio’s van Frankrijk. De regio ligt in het zuiden van het land en heeft 2.881.756 inwoners (2010). De hoofdstad is Toulouse.

Midi-Pyrénées grenst in het noorden aan de regio’s Limousin en Auvergne, in het oosten aan Languedoc-Rousillon en in het westen aan Aquitaine. In het zuiden grenst het gebied aan de buurlanden Spanje en Andorra.

De regio bestaat uit acht departementen. Dit zijn Ariège (nummercode 09), Aveyron (12), Gers (32), Haute-Garonne (31), Hautes-Pyrénées (65), Lot (46), Tarn (81) en Tarn-et-Garonne (82).

Het departement Ariège ligt in de Pyreneeën en het Aquitaans bekken. Het departement wordt doorsneden door de rivier de Ariège, een zijrivier van de Garonne. De hoofdstad is Foix.

Aveyron, in het noordoosten van de regio, ligt in het zuidelijk deel van het Massif Central. De hoofdstad is Rodez. Door het departement stroomt de rivier de Aveyron, die in de Causse de Sauveterre ontspringt en iets voorbij Montauban uitmondt in de Tarn.

Het departement Gers, in het westen van de regio, beslaat een deel van de landstreek Armagnac. De hoofdstad is Auch.

De hoofdstad van Haute-Garonne is Toulouse. Het zuidelijk deel van het departement ligt op een gemiddelde hoogte van 1500 tot 2000 meter in de Pyreneeën. Door het gebied stroomt de bovenloop van de Garonne.

Hautes-Pyrénées ligt op de noordelijke hellingen van de Pyreneeën. De hoofdstad is Tarbes. In het zuiden van het departement liggen een aantal toppen van de Pyreneeën, waaronder de Balaïtous en de Vignemale.

Het grootste deel van het departement Lot (46) ligt op plateaus van de Quercy. Door het departementen stromen de rivieren Cahors en de Dordogne. De hoofdstad is Cahors.

Tarn ligt aan de rand van het Massif Central en het bekken van Aquitanië. De hoofdstad is Albi. Door het departement stroomt de middenloop van de rivier de Tarn..

In het oosten van het departement Tarn ligt het plateau van Ségala, in het zuidoosten liggen enkele hoge plateaus met de Monts de Lacaune, tot 1260 meter, en het Plateau de Sidobre.

Het departement Tarn-et-Garonne ligt in het bekken van Aquitanië, aan de rand van het Massif Central. De hoofdstad is Montauban. Het departement bestaat uit een reeks plateaus die in terrasvorm afdalen naar de dalen van de Garonne, Tarn en Aveyron.

De regio Midi-Pyrénées is grotendeels agrarisch van karakter. Naast veeteelt en graanteelt wordt er veel wijn verbouwd.

Rivieren
La Garonne is de belangrijkste rivier in de region. Een aantal zijrivieren van de Garonne in het gebied zijn de Gers, Ariège, Lot, Save en de Tarn.

Bergen
Er liggen twee belangrijke gebergten in Midi-Pyrénées. Dit zijn de Pyreneeën in het zuiden en het Massief Central (Massif Central) in het noorden.

Vakantie
De regio Midi-Pyrénées is een populaire bestemming voor een vakantie vanwege onder meer de prachtige natuur, minerale bronnen, mogelijkheden om de wintersport te beoefenen en de steden.

Bij Ax-les-Thermes in het departement Ariège zijn warme minerale bronnen.

Ax-les-Thermes is ook een wintersportcentrum en een startpunt voor excursies naar onder meer het Plateau de Bonascre, Signal de Chioula, Vallée d’Orlu en het Plateau du Saquet.

Het departement Hautes-Pyrénées trekt veel toeristen vanwege de mogelijkheden voor wintersport en alpinisme. Er zijn ook verschillende kuuroorden.

De stad Lourdes in Hautes-Pyrénées trekt veel bedevaartgangers.

In het Musée d'art et d'archéologie in de stad Auch zijn onder andere precolumbiaanse voorwerpen en sculpturen te bezichtigen.

De stad Toulouse telt een aantal museums en tal van historische bouwwerken. Het belangrijkste gebouw is de basiliek St-Sernin. Dit is de grootste en meest complete van de romaanse kerken in Frankrijk.

In de regio zijn talrijke hotels, bungalowparken, vakantiehuisjes en campings om een aangename vakantie door te brengen. Ook zijn er veel wandel- en fietsroutes.

Steden Midi-Pyrénées
Naast de hoofdstad Toulouse zijn een aantal belangrijke steden in Midi-Pyrénées: Foix, Rodez, Auch, Tarbes. Cahors, Albi, Montauban, Blagnac, Lourdes, Castres, Colomiers, Millau, Muret, Tournefeuille.

Kaart Midi-Pyrénées, departementen, steden, rivieren, EU