woensdag 12 juni 2013

Kaart Aquitaine en Bordeaux - Vakantie Frankrijk Departementen

Kaart Aquitaine, departementen
Aquitaine is een van de 27 regio’s van Frankrijk. De regio ligt in het zuidwesten van het land en heeft 3 232 352 inwoners (2010). De hoofdstad is Bordeaux. In het Nederlands is de naam Aquitanië.

Aquitaine grenst in het noorden aan de regio Poitou-Charentes, in het noordoosten aan Limousin en in het oosten aan Midi-Pyrénées. In het westen ligt de regio aan de Golf van Biskaje en in het zuiden grenst het aan buurland Spanje.

De regio bestaat uit vijf departementen. Dit zijn Dordogne (nummercode 24) met als hoofdstad Périgueux, Gironde (33) met hoofdstad Bordeaux, Landes (40) met Mont-de-Marsan, Lot-et-Garonne (47) met Agen en Pyrénées-Atlantiques (64) met Pau.

Een groot deel van de regio hoort tot het Bekken van Aquitanië. Dit is een heuvel- en plateaulandschap tussen de Garonne en de Middellandse Zee met een oppervlakte van ongeveer 80 000 km2.

Het Bekken van Aquitanië wordt begrensd door de Montagnes Noires (Massif Central) en de Corbières.

Rivieren
De belangrijkste rivieren in Aquitaine zijn de Dordogne, Garonne, Lot en Adour. De Dordogne mondt bij Bec d'Ambès, bij Bordeaux, uit in de Garonne.

Canal de Garonne
Het Canal de Garonne verbindt de rivier de Garonne met het Kanaal du Midi, dat naar de Middellandse Zee voert. Het kanaal ligt tussen Toulouse en Castets-en-Dorthe. Het traject naar Bordeaux maakt gebruik van de rivier Garonne.

Vakantie
De regio Aquitaine is een populaire bestemming voor een vakantie vanwege onder meer de prachtige natuur, de stranden aan de Golf van Biskaje, de Pyreneeën met wintersportmogelijkheden en de prachtige steden.

De streek is beroemd om de wijnen die er worden verbouwd, zoals de Bordelais, Charente en Armagnac.

Bordeaux is een stad met veel bezienswaardigheden. De gotische kathedraal St-André dateert uit de 12de tot 15de eeuw. De Tour St-Michel, met crypte, heeft een hoogte van 114 meter.

Er zijn fraaie monumentale 18de-eeuwse gebouwen, zoals het Grand Théâtre (1773–1780) en de huizen die de Place de la Bourse (1730–1755) omringen.

Een aantal beroemde badplaatsen aan de Golf van Biscaje zijn Biarritz, Saint-Jean-de-Luz, Hendaye, Arcachon.

In de regio liggen tal van vakantieaccommodaties, zoals hotels, vakantieparken, appartementen en campings. In het gebied zijn ook veel wandel- en fietsroutes uitgezet.

Steden Aquitaine
Naast de hoofdstad Bordeaux zijn een aantal andere steden in Aquitaine: Pau, Mérignac, Pessac, Bayonne, Talence, Anglet, Agen, Périgueux, Biarritz, Mont-de-Marsan, Villenave d'Ornon.

Bergerac, Saint-Médard-en-Jalles, La Teste-de-Buch, Villeneuve-sur-Lot, Bègles, Le Bouscat, Gradignan, Libourne, Lormont, Cenon, Dax, Eysines, Marmande, Cestas, Floirac.

Gujan-Mestras, Blanquefort, Billère, Saint-Jean-de-Luz, Hendaye, Arcachon, Ambarès-et-Lagrave, Lons, Oloron-Sainte-Marie, Bruges, Saint-Paul-lès-Dax, Orthez, Tarnos.

Kaart Aquitaine
De regio Aquitaine bestaat uit de departementen Dordogne (hoofdstad Périgueux), Gironde (Bordeaux), Landes (Mont-de-Marsan), Lot-et-Garonne (Agen) en Pyrénées-Atlantiques (Pau). De hoofdstad van de regio is Bordeaux.

Kaart Aquitaine, steden, rivieren, departementen: EU