donderdag 13 juni 2013

Kaart Limousin en Limoges – Vakantie Frankrijk Departementen

Kaart Limousin, departementen
Limousin is een van de 27 regio’s van Frankrijk. De regio ligt op de kaart centraal in het land en heeft 742 771 inwoners (2010). De hoofdstad is Limoges.

De regio grenst in het noorden aan de regio Centre, in het oosten aan Auvergne, in het zuiden aan Midi-Pyrénées, in het zuidwesten aan Aquitaine en in het westen aan Poitou-Charentes.

Limousine grenst aan negen départements. Dit zijn Charente, Vienne, Indre, Cher, Allier, Puy-de-Dôme, Cantal, Lot en Dordogne.

De regio is bestuurlijk onderverdeeld in drie departementen. Dit zijn Corrèze (nummercode 19) met als hoofdstad Tulle, Creuse (23) met als hoofdstad Guéret en Haute-Vienne (87) met Limoge als hoofdstad.

In het zuiden van de regio ligt het trapsgewijs afdalende Plateau van Limousin, dat bij het noorden van het gebergte Central-Massif hoort.

In het westen van het departement Haute-Vienne liggen de Monts de Blond. Bekend is het Pays de Saint-Pardoux met het meer van Saint-Pardoux.

In het oosten van het departement liggen de Monts d'Ambazac. In het zuiden Monts et Barrages met het Lac de Vassivière.

De naam van het departement Creuse is ontleend aan de gelijknamige rivier. De rivier ontspringt op een hoogte van 932 meter op het plateau van Millevaches en mondt uit in de Vienne bij Bec-des-Deux-Eaux.

Het dal van de rivier biedt een schilderachtige aanblik.

Rivieren
De belangrijkste rivieren in de regio Limousin zijn de Vienne, de Dordogne en de Charente.

Het departement Corrèze ligt aan de gelijknamige rivier. De Corrèze ontspringt op het plateau van Millevaches in het Centraal Massief en mondt uit in de Vézère in Brive-la-Gaillarde. De rivier stroomt door de stad Tulle.

De rivieren Corrèze, Vézère, Auvézère, Diège, Luzège, Isle, Dronne stromen naar de Dordogne. De Vienne, Gartempe, Briance, Creuse, Petite Creuse, Cher, Taurion, Maulde richting de Loire.

Klimaat en vakantie
De regio Limousin heft door de Bergen een ruw klimaat, met koude winters, milde lentes en warme zomers.

Limousin is een populaire bestemming voor een vakantie vanwege onder meer de prachtige natuur met veel meren, rivieren, bossen en de historische plaatsen.

De Haute Vallée de la Vienne en de Vallée de la Briance staan bekend om het natuurschoon.

De stad Tulle heeft een stadscentrum dat nog goeddeels in middeleeuwse stijl bewaard is gebleven. Het 15de-eeuwse Maison de Loyac heeft een prachtige gedecoreerde façade.

De stad Limoges is beroemd om de email- en porseleinindustrie. Deze industrie werd hier gevestigd na de ontdekking in 1768 van kaolien in de omgeving.

De keramische productie concentreert zich vandaag de dag voor het grootste deel op de vervaardiging van serviesgoed.

In de stad is het befaamde porseleinmuseum Musée National Adrien-Dubouché gehuisvest.

Steden
Naast de hoofdstad Limoges zijn een aantal andere steden in de regio Limousine: Brive-la-Gaillarde, Guéret, Saint-Junien, Tulle, Ussel, Panazol.

Couzeix, Malemort-sur-Corrèze, Isle, Saint-Yrieix-la-Perche, Le Palais-sur-Vienne, Feytiat, Ambazac, La Souterraine.

Kaart Limousin, steden, departementen, rivieren: EU