vrijdag 14 juni 2013

Kaart Centre - Vakantie Frankrijk Departementen

Kaart Centre, departementen Frankrijk
Centre is een van de 27 regio’s van Frankrijk. De regio ligt centraal in het land en heeft 2 548 065 inwoners (2010). De hoofdstad is Orléans. De Nederlandse naam is ook wel Midden-Frankrijk.

Centre grenst in het noorden aan de regio’s Haute-Normandie en Île-de-France, in het oosten aan Bourgondië, in het zuidoosten aan Auvergne en in het zuiden aan Limousin.

In het zuidwesten lgrenst de regio aan de regio Poitou-Charentes, in het westen aan Pays de la Loire en in het noordwesten aan Basse-Normandie.

De regio Centre bestaat uit zes departementen. Dit zijn Cher (nummercode 18), Eure-et-Loir (28), Indre (36), Indre-et-Loire (37), Loir-et-Cher (41) en Loiret (45).

In het departement Cher liggen delen van de landschappen Sologne en Berry en wordt doorstroomd door de gelijknamige rivier, een zijrivier van de Loire. De hoofdstad is Bourges.

De hoofdstad van het departement Eure-et-Loir is Chartres. Het gebied is vooral agrarisch van aard. Een van de belangrijkste toeristische trekpleisters is de kathedraal van Chartres.

Het departement Indre ligt aan de gelijknamige rivier. De streek ligt in het zuiden van de regio Centre en aan de noordgrens van het Massif Central. De hoofdstad is Châteauroux.

De hoofdstad van het departement Indre-et-Loire is Tours. Het landschap wordt gekenmerkt door de vele schilderachtige rivierdalen van de Indre, Vienne, Creuse en Loire waar veel kastelen zijn gebouwd.

Loir-et-Cher ligt onder meer aan de rivieren Loir, Cher en Loire en herbergt een groot aantal van de kastelen in de Val de Loire. De hoofdstad van het departement is Blois.

Het departement Loiret ligt in het noordoosten van de regio Centre, in het Bekken van Parijs, aan de middenloop van de Loire. De hoofdstad is Orléans.

Een groot deel van het departement is bedekt met bossen, zoals het Plateau van Sotonge en het Forêt d'Orléans. Ook dit departement is rijk aan kastelen.

Vakantie
De regio Centre is een populaire bestemming voor een vakantie vanwege onder meer de prachtige natuur, de vele kastelen en de steden met historische bezienswaardigheden.

De departementen Indre-et-Loire en Loir-et-Cher trekken veel toeristen vanwege de schoonheid van het landschap en de vele kastelen in de Val de Loire.

Ook langs de zijrivieren van de Loire, zoals de Vienne, Indre en Cher, zijn door de Franse koningen en adel kastelen gebouwd. Deze behoren nu tot de belangrijkste toeristische attracties van Frankrijk.

Veel bezoekers trekken ook de steden in de regio, met veel monumentale gebouwen zoals kathedralen.

De kathedraal Notre-Dame in Chartres en de kathedraal Saint-Étienne in Bourges staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Steden
Tours, Orléans, Bourges, Chartres, Dreux, Châteauroux, Blois, Fleury-les-Aubrais, Joué-lès-Tours, Vierzon.

Kaart Centre, departementen, steden, rivieren: EU