zondag 16 juni 2013

Kaart Pays de la Loire – Vakantie Frankrijk Departementen

Kaart Pays de la Loire, departementen
Pays de la Loire is een van de 27 regio’s van Frankrijk. De regio ligt in het westen van het land en heeft 3.571.495 inwoners (2010). De hoofdstad is Nantes.

Pays de la Loire grenst in het noorden aan de regio Basse-Normandie, in het noordoosten aan de regio Centre, in het zuidoosten aan Poitou-Charentes en in het noordwesten aan Bretagne. In het zuidwesten ligt de regio aan de Golf van Gascogne.

De regio is bestuurlijk onderverdeeld in vijf departementen. Dit zijn Loire-Atlantique (nummercode 44), Maine-et-Loire (49), Mayenne (53), Sarthe (72) en Vendée (85).

Het departement Loire-Atlantique ligt in het Armorikaans Gebergte, aan weerszijden van de benedenloop en de monding van de Loire. De hoofdstad is Nantes.

De hoofdstad van het departement Maine-et-Loire is Angers. Het gebied stemt grotendeels overeen met de vroegere provincie Anjou. De rivier de Loire vormt de kern van het departement.

Het departement Mayenne wordt doorstroomd door de gelijknamige rivier. De belangrijkste economische activiteit is hier de landbouw. De hoofdstad is Laval.

De hoofdstad van het departement Sarthe is Le Mans. Door het departement stroomt de bovenloop van de rivier de Sarthe. Het is overwegend een landelijk gebied waar de grote agglomeratie van Le Mans een grote rol speelt.

Vendée (85) is een departement met veel bossen dat aan de Atalantische Oceaan ligt. Le Marais breton in het noordwesten en Le Marais poitevin in het zuidwesten zijn poldergebieden met weiden en tuinbouw. De hoofdstad is La Roche-sur-Yon.

Bij het departement Vendée horen ook de eilanden Noirmoutier en Yeu.

Rivieren
Belangrijke rivieren in de regio Pays de la Loire zijn de Loire, Loir, Sarthe, Mayenne Maine, Erdre, Thouet, Sèvre Nantaise.

Vakantie
De regio Pays de la Loire is een populaire bestemming voor een vakantie vanwege onder andere de vele kastelen, de prachtige natuur, de kustplaatsen en bezienswaardigheden in de steden.

Veel toeristen trekt de kustplaats Saint-Nazaire. Bij het departement Vendée horen ook de eilanden Noirmoutier en Yeu, waarvan de kusten in de zomer veel toeristen trekken.

De hoofdplaats van het eiland Île d'Yeu is Port-Joinville. De stad is een vissershaven en een populaire badplaats. Bekende stranden zijn Les Vieilles, Les Soux, La plage de la pipe, La belle profonde.

De stad Laval heeft een middeleeuws stadscentrum met 16de-eeuwse huizen en 18de-eeuwse hôtels.

De stad Nantes vervult een belangrijke regionale functie en is rijk aan historische gebouwen.

In de regio Pays de la Loire zijn tal van vakantieparken, vakantiehuisjes, hotels en campings om een vakantie door te brengen.

Steden
Naast de hoofdstad Nantes zijn een aantal andere steden in Pays de la Loire: Nantes, Angers, Le Mans, La Roche-sur-Yon, Cholet, Saint-Nazaire, Laval. Les Sables-d'Olonne, Saumur, Sablé-sur-Sarthe, Fontenay-le-Comte, Mayenne.

Saint-Gilles-Croix-de-Vie Challans, Château-Gontier, Châteaubriant, Ancenis, La Flèche, Saint-Brevin-les-Pins, La Ferté-Bernard, Pornic, Clisson, Les Herbiers, Montaigu, Saint-Jean-de-Monts, Lucon, Segré.

Kaart Pays de la Loire, departementen, steden, rivieren: EU