maandag 17 juni 2013

Kaart Franche-Comté en Besançon – Vakantie Frankrijk Departementen

Kaart Franche-Comté, departementen
Franche-Comté is een van de 27 regio’s van Frankrijk. De regio ligt in het noordoosten van het land en heeft 1.171.763 inwoners (2010). De hoofdstad is Besançon.

Franche-Comté grenst in het noorden an de regio Lotharingen (Lorraine), in het noordoosten aan Elzas, in het zuiden aan Rhône-Alpes, in het westen aan Bourgogne en in het noordwesten aan Champagne-Ardenne.

In het oosten grenst het gebied aan buurland Zwitserland.

De regio is bestuurlijk ingedeeld in vier departementen. Dit zijn Doubs (nummercode 25), Jura (39), Haute-Saône (70) en Territoire de Belfort (90).

De regio Franche-Comté ligt ten oosten van de rivier de Saône. Het is een dunbevolkte en bosrijke regio die een groot deel van het Juragebergte en de zuidelijke Vogezen beslaat.

Het departement Doubs wordt doorstroomd door de bovenloop van de 430 kilometer lange rivier de Doubs, die voor een deel de grens vormt met Zwitserland. De hoofdstad is Besançon.

De hoofdstad van het departement Jura is Lons-le-Saunier. Het grootste deel van het departement strekt zich uit over het centrale deel van het Juragebergte. Ongeveer de helft van het gebied is bedekt met bossen.

Het landschap van Haute-Saône wordt voornamelijk bepaald door de zuidwestelijke uitlopers van de Vogezen en het dal van de Saône. In het departement liggen veel bossen. De hoofdstad is Vesoul.

Territoire de Belfort is het kleinste departement van Frankrijk. De hoofdstad is Belfort. De stad ligt aan de rivier de Savoureuse.

Bourgondische Poort
De Porte de Bourgogne of Trouée de Belfort (Bourgondische Poort) is een 20 tot 30 kilometer brede doorgang tussen de Vogezen en de Jura die beheerst wordt door de stad Belfort.

De doorgang was van grote strategische betekenis. In de Frans-Duitse Oorlog en de Eerste Wereldoorlog werd er hevig gevochten. De poort biedt doorgang aan het Rhône-Rijnkanaal en de spoorlijnen Parijs-Basel en Straatsburg-Lyon.

Vakantie
De regio Franche-Comté is een populaire bestemming voor een vakantie vanwege onder meer de prachtige natuur, de wintersportaccommodaties en de historische steden en bezienswaardigheden.

Bekende wintersportgebieden in de regio zijn Station des Rousses in Les Rousses en de plaats Métabief.

De stad Besançon ligt aan de rivier de Doubs. Kenmerkend in de stad is de door Sébastien la Prestre Vauban gebouwde citadel.

Andere monumentale bezienswaardigheden zijn de 11de-eeuwse romaans-gotische kathedraal St-Jean, het renaissancepaleis Granvelle uit de 16de eeuw en het renaissancistische stadhuis.

In de regio zijn tal van vakantieparken, hotels en campings om een aangename vakantie door te brengen. Ook zijn er veel wandel- en fietsroutes uitgezet.

Steden
Naast de hoofdstad Besançon zijn een aantal andere steden in Franche-Comté: Belfort, Montbéliard, Dole, Pontarlier, Lons-le-Saunier, Vesoul, Audincourt, Valentigney, Saint-Claude.

Héricourt, Lure, Champagnole, Luxeuil-les-Bains, Morteau, Gray, Bethoncourt, Delle, Seloncourt, Morez, Baume-les-Dames, Valdoie, Valdahon, Beaucourt.

Kaart Franche-Comté

Kaart Franche- Comté, departementen, steden, rivieren: EU