dinsdag 18 juni 2013

Kaart Rhône-Alpes – Vakantie Frankrijk Departementen

Kaart Rhône-Alpes, departementen
Rhône-Alpes is een van de 27 regio’s van Frankrijk. De regio ligt in het zuidoosten van het land en heeft 6.230.691 inwoners (2010). De hoofdstad is Lyon.

Rhône-Alpes grenst in het noorden aan de regio’s Bourgogne en Franche-Comté, in het zuiden aan Provence-Alpes-Côte d'Azur, in het zuidwesten aan Languedoc-Roussillon en in het westen aan Auvergne.

De regio grenst in het oosten aan de Zwitserse kantons Vaud, Wallis en Genève en de Italiaanse regio’s Valle d’Aosta en Piemonte.

Rhône-Alpes is bestuurlijk ingedeeld in acht epartementen. Dit zijn Ain (nummercode 01), Ardèche (07), Drôme (26), Isère (38), Loire (42), Rhône (69), Savoie (73) en Haute-Savoie (74).

De regio ligt aan weerszijden van de rivier de Rhône strekt zich uit van het Centraal Massief in het westen tot aan de Jura en de Alpen in het oosten.
Tussen deze berggebieden liggen de valleien van onder meer de rivieren de Saône en Rhône.

Het departement Ain wordt doorsneden door de gelijknamige rivier die in de Jura ontspringt en ten oosten van Lyon in de Rhône uitmondt. De hoofdstad is Bourg-en-Bresse.

De hoofdstad van het departement Ardèche is Privas. Het is een bergachtig gebied dat vanaf de Rhône in het oosten naar de Cevennen en de Chaîne des Boutières in het westen oploopt tot een hoogte van 1.753 meter bij de Mont Mézenc.

Drôme grenst in het westen aan de middenloop van de Rhône en omvat in het oosten delen van de Vooralpen. In het gebied wordt veel wijn verbouwd. De hoofdstad is Valence.

De hoofdstad van het departement Haute-Savoie is Annecy. Het gebied ligt ten zuiden van het Meer van Genève en aan de grens met Italië. Het grootste deel van het departement wordt ingenomen door de Voor-Alpen, met als hoogste bergtop de Mont Blanc.

Het oostelijk deel van het departement Isère is bergachtig en trekt veel wintersporters. Het dal van de rivier de Isère scheidt het gebied het lager gelegen westen. De hoofdstad is Grenoble.

De hoofdstad van het departement Loire is Saint-Etienne. Het departement omvat een deel van het stroomgebied van de Loire en wordt omgeven door bergruggen van het Massif Central.

Het departement Rhône strekt zich uit ten westen van de Saône en de Rhône, tussen Mâcon en Vienne. In het oosten ligt het Massif Central. De hoofdstad is Lyon.

De hoofdstad van het departement Savoie is Chambéry. Het departement wordt, evenals Haute-Savoie, gevormd door delen van het Alpenmassief.

Vakantie
De regio Rhône-Alpes is een populaire trekpleisters voor een vakantie vanwege onder meer de wintersportgebieden, het mooie zomerweer, de prachtige natuur en de steden en bezienswaardigheden.

In de regio liggen acht natuurparken. De twee Nationale natuurparken daarvan zijn het Parc national de la Vanoise en het Parc national des Écrins.

De zes regionale parken zijn het Parc naturel régional du Vercors, het Parc naturel régional du Pilat, het Parc naturel régional de la Chartreuse, het Parc naturel régional du Haut-Jura, het Parc naturel régional des Bauges en het Parc naturel régional des Monts d'Ardèche.

Enkele meren in de regio die veel toeristen trekken zijn het Meer van Genève, het Meer van de Bourget en het Meer van Annecy.

Het departement Haute-Savoie trekt met de Alpen en de Mont Blanc veel wintersporters. Beroemde wintersportcentra en kuuroorden zijn Chamonix, Saint-Gervais-les-Bains, Megève, Morzine en La Clusaz.

In de regio liggen tal van vakantieparken, wintersportaccommodaties, hotels, vakantiehuisjes en campings om een aangename vakantie door te brengen. Ook zijn er veel wandel- en fietsroutes.

Steden
Naast de hoofdstad Lyon zijn een aantal andere steden in de regio Rhône-Alpes: Grenoble, Saint-Étienne; Annecy, Chambéry, Bourg-en-Bresse, Privas, Valence, Montélimar, Mâcon, Vienne, Villeurbanne, Vénissieux.

Villefranche-sur-Saône, Bourgoin-Jallieu, L'Isle-d'Abeau, Roanne, Annonay, Aix-les-Bains, Thonon-les-Bains, Annemasse, Saint-Chamond, Saint-Martin-de-Belleville, Chamonix-Mont-Blanc, Bourg-Saint-Maurice, Megève, Morzine.

Het grootste vliegveld in de regio is de luchthaven Lyon Saint-Exupéry.

Kaart Rhône-Alpes

Kaart Rhône-Apes, departementen, steden, rivieren: EU