woensdag 19 juni 2013

Kaart Provence-Alpes-Côte d'Azure en Marseille - Vakantie Frankrijk Departementen

Kaart Provence-Alpes-Côte d'Azure, departementen
Provence-Alpes-Côte d'Azure (PACA) is een van de 27 regio’s van Frankrijk. De regio ligt in het zuidoosten van het land en heeft inwoners. De hoofdstad is Marseille.

Provence-Alpes-Côte d'Azure grenst in het noorden aan de regio Rhône-Alpes en in het westen aan Languedoc-Roussillon. In het oosten grenst de regio aan buurland Italië en in het zuiden aan Monaco en de Middellandse Zee.

De regio bestaat bestuurlijk uit zes departementen. Dit zijn Alpes-de-Haute-Provence (nummercode 04), Hautes-Alpes (05), Alpes-Maritimes (06), Bouches-du-Rhône (13), Var (83) en Vaucluse (84).

De regio valt voor een groot deel samen met de landstreek Provence. In de Haute-Provence liggen de massieven van de zuidelijke Vooralpen.

De Basse-Provence is verdeeld in de Provence-Intérieur, met de Rhônevallei, de kalkheuvels Les Alpilles en de Hercynische massieven van Maures en Esterel, en de Provence-Maritime, met de Côte d'Azur.

Het departement Alpes-de-Haute-Provence ligt centraal in de regio. De hoofdstad is Digne-les-Bains.

De hoofdstad van het departement Alpes-Maritimes is Nice. In het gebied liggen tal van toeristische plaatsen met villaparken en jachthavens.

Het oostelijk deel van het departement Hautes-Alpes ligt op de grens tussen de Noordelijke en Zuidelijke Alpen en heeft bergtoppen hoger dan 3.900 meter, zoals de Pelvoux, La Meije, Les Ecrins. De hoofdstad is Gap.

De hoofdstad van het departement Bouches-du-Rhône is Marseille. Het gebied strekt zich uit van de Rhônedelta in het westen tot de uitlopers van de Alpen in het oosten. Toulon

In het departement Var liggen veel bossen. In het binnenland ligt de droge kalkachtige Basse-Provence. De hoofdstad is Toulon.

De hoofdstad van het departement Vaucluse is Avignon. Het oostelijk deel van het departement is bergachtig, het westelijk deel bestaat uit het laagland van de Rhône-vallei.

Klimaat en vakantie
De regio Provence-Alpes-Côte d'Azure heeft een Middellandse-Zeeklimaat met droge zomers en milde winters.

De regio is een populaire bestemming voor een vakantie vanwege onder meer de wintersportgebieden, de prachtige natuur, stranden aan de Middellandse Zee en bezienswaardigheden in de steden.

Digne-les-Bains is een schilderachtige oude stadje gebouwd rondom de kerk Notre-Dame-du-Bourg (1200–1330). Bij de stad liggen warme zwavelbronnen.

Wintersportcentra zijn onder meer te vinden bij Montgenèvre en Serre-Chevalier.

In het zuiden van de regio ligt het natuurreservaat Réserve zoologique et botanique de Camargue. Hier leven onder meer schildpadden, bevers en flamingo’s.

De Cote d’Azure aan de Middellandse Zee trekt veel bezoekers vanwege de prachtige stranden, de vakantieparken en de jachthavens. Wereldberoemde badplaatsen aan de Cote-d’Azure zijn Le Lavandou, St-Tropez, St-Maxime en St-Raphael.

In de regio zijn tal van vakantieparken, appartementen, villa's, hotels, jachthavens en campings om een aangename vakantie door te brengen.

Steden
Naast de hoofdstad Marseille zijn een aantal andere steden in Provence-Alpes-Côte d'Azur: Nice, Toulon, Aix-en-Provence, Avignon, Antibes, Cannes, La Seyne-sur-Mer.

Hyères, Arles, Fréjus, Grasse, Cagnes-sur-Mer, Martigues, Aubagne, Istres, Salon-de-Provence, Le Cannet, Gap, Draguignan, Digne-les-Bains.

Belangrijke havens zijn die van Marseille, Toulon en Nice. Bekende jachthavens zijn die van Antibes, Mandelieu-la-Napoule, Saint-Tropez, Cassis en Hyères.

Grote vliegvelden in de regio zijn het Aéroport de Nice-Côte d'Azur, het Aéroport de Marseille Provence, het Aéroport de Toulon - Hyères, het Aéroport d'Avignon-Caumont en het Aéroport de Cannes Mandelieu.

Kaart Provence-Alpes-Côte d'Azure

Kaart Provence-Alpes-Côte d'Azure, departementen, steden, rivieren: EU